FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati
ZAGREB, 24. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 12.30 sati

RIM

Papa Ivan Pavao II. ponovno je primljen u rimsku bolnicu Gemelli, objavio je šef ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls. "Papu je ponovno zahvatio sindrom gripe od koje je bolovao i prije nekoliko tjedana", rekao je Navarro Valls i dodao da je u četvrtak ujutro u 10.45 ponovno primljen u bolnicu Gemelli zbog "specijalističkog liječenja i daljnjih provjera njegova zdravstvenog stana". Početkom mjeseca Papa je u bolnici proveo deset dana zbog akutnih respiratornih poteškoća izazvanih gripom. Papa se u četvrtak zbog zdravstvenih problema nije pojavio na svečanosti na kojoj je trebao potvrditi izbor novih svetaca.

BRATISLAVA

Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je počeo posjet Bratislavi, posljednjoj etapi europske turneje, sastankom sa slovačkim domaćinom Ivanom Gašparevičem. Dvojica dužnosnika sastala su se u pratnji supruga i američke države tajnice Condoleezze Rice te slovačkog ministra vanjskih poslova Eduarda Kukana u sjedištu slovačkog predsjednika u centru grada. Nakon razgovora s Gašparevičem, Bush se sastao i sa slovačkim premijerom Mikulasom Dzurindom čiju je politiku pohvalio jer je slovačka vlada pružala snažnu potporu SAD-u tijekom rata u Iraku. Bush je, osvrćući se na situaciju u Iranu, nakon razgovora s Dzurindom izrazio nadu da će se pronaći diplomatsko rješenje za krizu s Iranom sada kada su SAD i Europa "na istoj strani u tom pitanju". Bush će se tijekom dana obratiti Slovacima u centru garda a poslije podne će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush i ruski Vladimir Putin najavit će u četvrtak na summitu u Bratislavi sporazum njihovih dviju zemalja o zajedničkoj borbi protiv nuklearnog terorizma, izjavili su američki dužnosnici, kako je u četvrtak prenio Washington Post. Sporazum predviđa stalno odgađano poboljšanje sigurnosti ruskih nuklearnih kompleksa, iz kojih je, prema nedavnom izvješću američkih obavještajnih službi, ukradena nuklarna oprema. Dokument iz Bratislave, čije su se pojedinosti u srijedu još razrađivale, predviđa i zajedničku reakciju dviju zemalja na nuklearni napad. Usto, dokument predviđa program koji bi u svijetu zamijenio obogaćeni uran u istraživačkim reaktorima kako to gorivo ne bi poslužilo u proizvodnji oružja.

MOSKVA

Susret ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Georgea Busha u četvrtak u Bratislavi možda je "posljednja prilika" za spašavanje rusko-američkih odnosa od stvarne krize, ocjenjuje u četvrtak ruski tisak. Rusija "upravo gubi ugled zemlje s kojom SAD i Zapad mogu općenito surađivati u strateškom partnerstvu", tvrdi u komentaru Nikolaj Zlobin, direktor programa Rusija-Azija Informacijskog centra za obranu, čije je sjedište u SAD. Odnosi Moskve i Washingtona na rubu su krize i, premda Bushova vlada dosad nije željela revidirati politiku prema Rusiji, "Bratislava bi mogla biti posljednja prilika da se Bijela kuća uvjeri kako takva revizija nije nužna", kaže se u komentaru. Vrijeme je da Putin i drugi ruski čelnici shvate da su kritičari sa Zapada zapravo oni kojima su na srcu ruski interesi, koji smatraju da dvije zemlje međusobnim boljim odnosima mogu mnogo dobiti i koji vjeruju kako se Rusiju treba poštovati i da ona mora imati utjecaja u svijetu, dodaje se u članku.

BEOGRAD

Umirovljeni general Vojske Republike Srpske Milan Gvero, optužen pred Haškim sudom, u četvrtak oko podne otputovao je u Den Haag, gdje će se dobrovoljno predati tom sudu. Optuženi Gvero je, kako je u početkom tjedna priopćeno iz Vlade, u razgovoru s ministrom pravosuđa Zoranom Stojkovićem, odlučio dobrovoljno otići u Haški sud "kako bi pomogao narodu i državi". S optuženim Gverom, u Den Haag je otputovao i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije Zoran Lončar. Vlada Srbije najavila je da će dati sva potrebna jamstva kako bi optuženi Gvero bio pušten na slobodu do početka suđenja, te da će pružiti potrebnu pomoć i njegovoj obitelji.

BRATISLAVA

Dvadesetak aktivista Greenpeacea prosvjedovalo je u tišini u četvrtak ujutro u središtu Bratislave tražeći od američkog predsjednika Georgea W. Busha da djeluje protiv zagrijavanja planeta. Aktivisti koji su nosili transparente na engleskom i slovačkom na kojima je pisalo "SAD spasite klimu" okupili su se pred hotelom u kojem je odsjela većina američkih novinara. "Želimo iskoristiti priliku dok je Bush u Slovačkoj da mu prenesemo poruku o potrebi da SAD zaštite klimu", objasnila je Lenka Kukurova, slovačka predstavnica međunarodne ekološke organizacije.

TEHERAN

Iran je u četvrtak odbio mogućnost da se Sjedinjene Države uključe u pregovore o njegovu nuklearnom programu s Europom, ocjenjujući da se time niša ne bi postiglo, nego da bi pregovori mogli samo propasti. "Islamska Republika Iran ne vidi razloga da Sjedinjene Države sudjeluju u pregovorima između Irana i Europe", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi, a prenosi Irna. "Uđu li Amerikanci u pregovore, u najboljem slučaju to ne bi ništa donijelo, a u najgorem bi sve propalo", rekao je. "Nadamo se da će Europljani nastaviti djelovati samostalno", dodao je. Iran je to objavio u trenutku kada Europljani (Njemačka, Francuska i Velika Britanija) pokušavaju osigurati potporu Amerikanaca za diplomatske napore kojima od Iranaca nastoje dobiti jamstva da ne proizvode atomsku bombu.

SRINAGAR, Indija

Žrtve snažnih lavina u indijskom Kašmiru u četvrtak se počelo pokapati u masovne grobnice iskopane u snijegu. U nizu lavina i snježnih oluja koje su proteklog vikenda pogodile sjevernu indijsku državu Džamu i Kašmir, najgorima u posljednjih 15 godina, poginulo je više od 300 ljudi. "To nije bila lavina, već snježni tsunami. Obrušio se brzinom rakete, bučan kao 50 kamiona, i raznio sve što mu se našlo na putu", rekao je jedan Indijac koji je u nesreći izgubio 22 člana šire obitelji, među kojima je bilo 16 djece. Preživio je samo zato što je uskočio u podzemno sklonište. Najteže su pogođena zabačena sela u južnom Kašmiru, sada zatrpana s gotovo metar snijega. Kašmir je već tjedan dana odsječen od ostatka zemlje jer je glavna nacionalna cesta blokirana. Hitna pomoć u hrani i lijekovima nedostupnim se područjima baca iz zraka.

MANILA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak na ratifikaciju prvog globalnog sporazuma za borbu protiv duhana koji stupa na snagu u nedjelju, a kojemu je cilj smanjiti potrošnju duhana koji uzrokuje smrt pet milijuna ljudi na godinu. Okvirnu konvenciju o kontroli duhana (FCTC), usvojenu u svibnju 2003. nakon gotovo trogodišnjih pregovora, dosad je ratificiralo 57 zemalja. Riječ je o prvom međunarodnom sporazumu u području javnog zdravstva. Konvencija definira međunarodne standarde u području cijena duhana i povećanja poreza, reklamiranja i sponzoriranja, označavanja duhanskih proizvoda, krijumčarenja i pasivnog pušenja. "Štetne posljedice pandemije duhana zasjenjuju SARS (atipičnu upalu pluća) i nedavni tsunami", upozorava Shigeru Omi, direktor WHO-a za zapadni Pacifik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙