FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 19. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BAGDAD

Deseci tisuća iračkih šijita obilježavaju u subotu u Bagdadu, uz stroge mjere sigurnosti, blagdan znan kao Ašura, oplakujući ubojstvo imama Huseina, sina prvog imama Alija i unuka proroka Muhameda. "Do sada sve prolazi u najboljem redu", izjavio je načelnik policije čije su snage u velikom broju raspoređene oko džamije imama Kazema, svetog šijitskog mjesta u sjevernom dijelu Bagdada. Iračka je vojska zapriječila sve prilaze šijitskom dijelu grada, patrolirajući okolnim ulicama i pomno pregledavajući vjernike koji pješice stižu u tu gradsku četvrt. Šijitski vjernici pohrlili su prema džamiji i mauzoleju Muse al-Kazema, sedmog šijitskog imama, iz svih dijelova Bagdada. To je mjesto prošle godine bilo poprištem napada bombaša samoubojica u kojima je 170 ljudi izgubilo živote.

PEKING

Visoki dužnosnik kineske Komunističke partije Wang Jiarui putuje u subotu u Sjevernu Koreju kako bi se pridružio diplomatskim naporima za spašavanje multilateralnih pregovora koji trebaju okončati krizu oko nuklearanog programa Pjongjanga. Izolirana komunistička Sjeverna Koreja prošloga je tjedna po prvi puta obznanila svijetu da raspolaže nuklearnim oružjem, tvrdeći da je ono prvenstveno namijenjeno odvraćanju neprijateljski nastrojenih Sjedinjenih Država. Pjongjang je također objavio da se povlači iz šestostranih pregovora s Južnom Korejom, Japanom, Rusijom, Kinom i SAD te da ubuduće želi pregovarati samo bilateralno s Washingtonom. Taj je potez u početku izazvao nevjericu jer su do sada sve nuklearne sile za objavljivanje svoje novostečene moći koristile nuklearne probe a ne glasnogovornike, no isto tako i veliku zabrinutost jer je Pjongjang još 2002. priznao da tajno obogaćuje uran za atomsku bombu.

PHUKET

Bivši američki predsjednici Bill Clinton i George Bush stigli su u subotu na Tajland, prvu etapu humanitarne turneje po zemljama koje su 26. prosinca bile pogođene potresom i tsunamijima. Clintona i Busha je na turističkom otoku Phuketu na jugu Tajlanda, jedne od zemalja na obalama Indijskog ocena u kojima je u prirodnoj katastrofi poginulo oko 300.000 ljudi, dočekao tajlandski ministar vanjskih poslova Surakiart Sathirathai. Dvojica bivših predsjednika posjetit će ribarsko selo Nam Khem kako bi se upoznali s akcijama obnove tajlandske pokrajine Phang Nga koja je najviše nastradala u udaru tsunamija. Clintona i Busha je u područje katastrofe uputio sadašnji američki predsjednik George W. Bush kako bi pomogli u prikupljanju novca za pomoć obnove pogođenih područja. U toj namjeri, dvojica bivših američkih predsjednika obići će i Indoneziju, Šri Lanku i Maldive.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u petak kako Sjedinjene Države ne namjeravaju napasti Iran zbog njegovog nuklearnog programa i da problem želi riješiti diplomatski. U intervjuu za njemačku televiziju ARD Bushu je postavljeno pitanje o najnovijoj anketi prema kojoj 70 posto Nijemaca misli da Sjedinjene Države već planiraju vojnu akciju protiv Irana. "Čujem sve te glasine o vojnim napadima, a to naprosto nije istina", rekao je Bush. "Mi želimo da djeluje diplomacija".

DŽAKARTA

Snažan potres jakosti 6.9 stupnjeva po Richteru pogodio je u subotu ujutro područje otoka Sulawesi, na istoku Indonezije, izazivajući paniku od mogućeg tsunamija među stanovnicima priobalja, koji su sigurnost potražili u višim područjima. Indonezijska Meteorološka i geofizička agencija u Džakarti objavila je da je potres bio dovoljno jak da izazove žrtve, materijalne štete ili tsunami, iako za sada nema izviješća o stradalima ili velikim valovima. "Tsunami je moguća situacija", rekao je dužnosnik agencije Rachmat Trionu, navodeći da je potres zabilježen u oko 08:00 sati po lokalnom vremenu s epicentrom oko 70 km jugozapadno od otoka Butona, na 33 km ispod morske površine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙