FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BEČ

Glavna tužiteljica haškog suda Carla del Ponte u srijedu je u intervjuu za podnevne vijesti austrijske televizije kazala da se odbjegli hrvatski general Ante Gotovina prema njezinim informacijama nalazi u Hrvatskoj, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Odbjegli general Gotovina "ne može se nigdje tako dobro skrivati kao što to čini u Hrvatskoj", kazala je Del Ponte, dodajući da odbjeglog generala veliki broj Hrvata doživljava kao heroja.

"Dakle, zašto bi se negdje drugdje zadržavao, gdje bi više riskirao", upitala se glavna haška tužiteljica, te ponovila da Gotovini pomažu "određeni slojevi naroda i vlasti".

"Mi znamo da Hrvatska pokušava nešto učiniti, ali mi također znamo da bi vlasti bilo draže da se on sam preda", nastavila je.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić donio je u srijedu odluku o razrješenju Borisa Mikšića s dužnosti počasnog konzula Republike Hrvatske u Minessoti, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Boris Mikšić je od 1996. godine obnašao dužnost generalnog počasnog konzula Republike Hrvatske u St. Paulu u Minessoti.

Mikšić, američki poslovni čovjek hrvatskog porijekla, bio je nezavisni kandidat na nedavno održanim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. U prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio je 17,79 posto glasova, a 30. siječnja najavio je da će se potpuno posvetiti politici i kandidirati za zagrebačkoga gradonačelnika, te da će sa svojom neovisnom listom sudjelovati na predstojećim lokalnim izborima u svim izbornim jedinicama.

DEN HAAG

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je upozorilo bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da uz sadašnji tempo izvođenja svjedoka on neće dovršiti iznošenje obrane u predviđenih 150 radnih dana.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson rekao je Miloševiću da nerazumno troši vrijeme jer je u 30 radnih dana od početka dokaznog postupka obrane 31. kolovoza 2004., ispitao samo 19 svjedoka, te da će tim tempom uspjeti izvesti samo stotinjak svjedoka.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ, koji se pred ICTY-jem brani sam, sudu je prije najavio da će pozvati više od 1600 svjedoka.

Milošević je do sada ispitao 14 svjedoka obrane, ali mu je vijeće uračunalo i pet svjedoka koje je u početku dokaznog postupka obrane ispitao nametnuti branitelj Steven Kay.

SARAJEVO

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić postao je u srijedu novim doajenom diplomatskog zbora u toj zemlji.

Hrvatskom veleposlaniku kao diplomatu s trenutačno najdužim stažom u BiH, dužnost je predao dosadašnji austrijski veleposlanik Gerhard Jandl koji odlazi iz Sarajeva kako bi 1. ožujka preuzeo veleposlaničku dužnost u Beogradu.

SARAJEVO

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužio je još tri osobe bošnjačke nacionalnosti za ratne zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini, objavila je u srijedu bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Ovaj izvor tvrdi kako je osim ratnog zapovjednika Armije BiH, umirovljenog generala Rasima Delića, ICTY optužio i bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH generala Sakiba Mahmuljina te Edhema Godinjaka koji je u ratnom razdoblju bio zapovjednik policije u mjestu Tarčin kod Sarajeva.

Prema navodima BHT 1, optužnice protiv ove trojice iz Den Haaga bi trebale biti proslijeđene u Sarajevo do kraja tjedna.

DEN HAAG

Umirovljeni general vojske Republike Srpske Milan Gvero, optužen pred Haškim sudom (ICTY) za ratne zločine, u četvrtak bi trebao stići u Haag gdje će se predati sudu, najavila je u srijedu glasnogovornica haškog Tužiteljstva.

"Milan Gvero će sutra stići u Haag", kazala je glasnogovornica Florence Hartmann na tjednom brifingu za novinare u sudu.

Optužnica protiv Gvere, koji je tijekom rata u BiH bio zamjenik generala Ratka Mladića, još je zapečaćena a prema dosadašnjoj praksi ICTY-a, bit će objavljena nakon što se Gvero po dolasku zrakoplova iz Beograda u Amsteredam preda nizozemskim vlastima.

BEOGRAD

Zasad se još ne može razgovarati o nezavisnosti Kosova, a u svim razgovorima o procesu nalaženja rješenja za status Kosova neophodno je aktivno sudjelovanje službenog Beograda, kako bi se našlo rješenje prihvatljivo za sve, izjavio je u srijedu u Beogradu ministar vanjskih poslova Italije Gianfranco Fini.

Ministar Fini je najavio da će u četvrtak u Prištini predstavnicima kosovskih institucija još jednom ukazati na neophodnost poštivanja svih načela sadržanih u europskom ustavu.

Talijanski ministar vanjskih poslova sastao se u srijedu u Beogradu s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, te potpredsjednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom.

WIESBADEN

Američki predsjednik George W. Bush zahvalio je u srijedu tijekom posjeta američkoj bazi u Wiesbadenu (na zapadu Njemačke) američkim vojnicima stacioniranim u Njemačkoj na njihovu sudjelovanju u iračkome ratu.

Prva oklopna divizija stacionirana u Wiesbadenu bila je u ljeto 2004. raspoređena 15 mjeseci u Iraku. Za to su vrijeme ubijena 133 američka vojnika iz te postrojbe.

Bush se prije toga sastao s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom u Mainzu (na zapadu zemlje), u sklopu četverodnevnog obilaska Europe koji je u nedjelju počeo u Bruxellesu. Američki predsjednik trebao bi u srijedu navečer stići u Bratislavu.

DEN HAAG

Nizozemska će održati referendum o europskom ustavu 1. lipnja, priopćilo je u srijedu ministarstvo unutarnjih poslova.

Riječ je o prvom referendumu u povijesti te zemlje otkad je postala parlamentarna demokracija 1848. Potpora Europskoj uniji tradicionalno je jaka u Nizozemskoj, jednoj od utemeljiteljica bloka, iako je euroskepticizam u porastu.

Premda nizozemski referendum nije obvezujući, političke stranke koje predstavljaju većinu u parlamentu kazale su da će poštivati rezultat ako odaziv bude dovoljan.

STRASBOURG

Integracija Ukrajine u Europsku uniju "ne predstavlja problem" za Rusiju, izjavio je u srijedu ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, a prenijele su ruske novinske agencije.

"Nitko ne može reći da približavanje Europskoj uniji može utjecati na naše odnose s Rusijom", rekao je Juščenko na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, a prenijela je RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, suradnja s Ruskom Federacijom temeljit će se na novoj regionalnoj politici Kijeva.

Ako se Ukrajina pridruži NATO-u i Europskoj uniji, ona nikad neće djelovati protiv interesa ruskog naroda, rekao je Juščenko.

BAGDAD

Osnivanje koalicije koja bi podržavala kandidaturu dosadašnjeg iračkog premijera Iyada Allawija za šefa vlada nakon izbora od 30. siječnja objavljeno je u srijedu u Bagdadu.

"Htio bih najaviti osnivanje nacionalne demokratske koalicije radi vođenja demokratskog procesa kojemu teže svi Iračani", kazao je dosadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost Kasem Daud, na tiskovnoj konferenciji Allawija i ministrice poljoprivrede Sawsane al-Cherifi.

Daud je najavio i "službeno imenovanje doktora Iyada Allawija za kandidata te koalicije na mjesto premijera".

Daud kazao je da će sastav koalicije biti naknadno objavljen.

HUTKAN

Broj poginulih u potresu koji je pogodio jugoistok Irana u srijedu je premašio 500 i rast će dok se ne završi potraga u najudaljenijim selima, ali Islamska Republika neće tražiti stranu pomoć, izvijestile su vlasti.

"Službeni podaci pokazuju da imamo 520 mrtvih, a taj će broj najvjerojatnije rasti", kazao je za AFP Iraj Charifi, ravnatelj sveučilišne bolnice u glavnom gradu pokrajine Kerman i predstavnik ministarstva zdravstva u toj pokrajini.

Prema ministrovim riječima, potres se osjetio u 50 sela, od kojih su neka u potpunosti uništena, pogodio je 10.000 obitelji i oštetio i uništio 8000 kuća.

Unatoč prekidu diplomatskih veza između Teherana i Washingtona te neprijateljstvu između dviju prijestolnica američki predsjednik George W. Bush ponudio je u srijedu pomoć SAD-a Iranu.

"Ne tražimo pomoć, ali ćemo ju prihvatiti" ako dođe, kazao je iranski predsjednik Mohamad Hatami.

PARIZ

Od Škotske do Njemačke preko Francuske, Španjolske i Italije, dio Europe probudio se u srijedu pod snijegom sa zastojima u prometu.

Gusti snijeg pao je na pariško područje jutros, izazvavši velike poteškoće u prometu. Zračni promet gotovo uopće nije funkcionirao jutros u zračnoj luci Orly, a na Roissyju je smanjen na 30 posto.

Čitavo područje Njemačke također se našlo pod snijegom, osim Bavarske i zapada Saske, izazvavši veliki poremećaj na cestama i u zraku.

Val hladnoće iznenadio je Španjolsku s brojnim područjima pod snijegom u sjevernom dijelu zemlje. U Portugalu promet je otežan, a škole su ostale zatvorene u nekim gradovima na sjeveroistoku, posebice Guardi.

U Italiji su hladnoća i snijeg uzrokovali zatvaranje nekoliko dionica autoceste Rim-Milano i usporili promet između Rima i Napulja.

Veliki dijelovi na istoku V. Britanije probudili su se pod snijegom u srijedu ujutro, posebice Škotska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙