FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 23. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

FRANKFURT

Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u srijedu u Frankfurt, gdje ga je dočekao njemački kancelar Gerhard Schroeder. Predviđeno je da dvojica čelnika iz Frankfurta odu u obližnji Mainz gdje će razgovarati i imati radni ručak. Bushov boravak u Njemačkoj trajat će ukupno sedam sati. Razgovori će obuhvatiti strategiju rješavanja problema s iranskim nuklearnim ambicijama, Schroederov prijedlog reforme NATO-a i obnovu Iraka. U Mainzu i Frankfurtu su uspostavljene izvanredne mjere sigurnosti. U Mainzu će biti organiziran i prosvjed povodom Bushovog posjeta, a očekuje se da će na njemu sudjelovati oko 10.000 demonstranata.

PODGORICA

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović dostavili su u utorak najvišim dužnosnicima Državne zajednice Srbije i Crne Gore tekst Sporazuma o transformaciji postojeće državne zajednice u Zajednicu neovisnih i međunarodno priznatih država. Prema sporazumu, čiji sadržaj u osnovi prenose crnogorski mediji u srijedu, neovisne države Srbija i Crna Gora zaključit će međudržavni ugovor o zajednici, što će biti provjereno na referendumu, shodno ustavu Crne Gore i Srbije. Prijedlogom crnogorskih čelnika predviđeno je da Sporazum u istovjetnom tekstu usvajaju parlamenti obiju država članica pojedinačno te parlament državne zajednice. "Time državna zajednica prestaje postojati, a Crna Gora i Srbija se međusobno priznaju kao neovisne države sa svim pravima i obavezama iz samostalnog međunarodno-pravnog suvereniteta", navodi se u Sporazumu. Tim prijedlogom se, također, predviđa da Srbija bude sljedbenik državne zajednice u međunarodnim političkim organizacijama, a Crna Gora će zatražiti prijem u članstvo čime će u njima dobiti sva prava i obaveze koje iz toga proizilaze.

BAGDAD

Predstavnici kurdskih i sunitskih stranaka u srijedu su priopćili kako su spremni surađivati s najvjerojatnijim budućim iračkim premijerom, islamistom Ibrahimom al-Džafarijem, kojeg su za mjesto predsjednika vlade kandidirale šijitske stranke pobjednice nedavnih izbora. "Nadamo se da će al-Džafari uspjeti osnovati tranzicijsku vladu što je prije moguće, birajući najkvalitetnije ljude", rekao je za France presse dužnosnik Demokratske stranke Kurdistana (PDK) Masud Barzani. "Poduprijet ćemo ga i pomoći mu", rekao je Mohamed Ihsane, "ministar za ljudska prava" stranke PDK koja kontrolira kurdske pokrajine Erbil i Dohuk na sjeveru zemlje. Al-Džafarija je podržala i stranka sunitskog čelnika Adnana Pachachija. "Normalno je da pobjednička lista predloži svog kandidata. Taj prijedlog je rezultat dogovora što je dobra stvar", kazao je dužnosnik Pachachijevog Pokreta neovisnih demokrata.

BAGDAD

Halil Ali Šukur, predsjednik gradskog vijeća Bakube, grada koji se nalazi stotinjak kilometara istočno od Bagdada, ubijen je u utorak navečer na putu prema kući, objavile su u srijedu mjesne vlasti. Jedan je američki vojnik ubijen u eksploziji bombe postavljene pokraj ceste kojom je prolazilo njegovo vozilo, priopćila je američka vojska. Incident se dogodio u Tuz Khurmatu, 180 km sjeverno od Bagdada. U međuvremenu, u pucnjavi između američkih vojnika i pobunjenika u Hadithi u srijedu poginulo je dvoje civila, a petero je ozlijeđeno. U sjevernom iračkom gradu Kirkuku u srijedu je pak u nizu incidenata poginulo troje Iračana, objavila je policija. Također, dvoje civila poginulo je, a jedan je teško ozlijeđen kada je njihovo vozilo pogodio projektil na cesti između Hawija i Debbesa, 80 kilometara zapadno od Kirkuka.

MOSKVA

Rusija i Sjedinjene Države u četvrtak će u Bratislavi potpisati sporazum o kontroli pokretnih raketa zemlja-zrak, izvijestio je u srijedu Kremlj. Dokument što ga je predložila ruska strana u srijedu će - na marginama summita na kojem će se u glavnome slovačkom gradu sastati predsjednici Vladimir Putin i George W. Bush - potpisati ruski ministar obrane Sergej Ivanov i američka državna tajnica Condoleezza Rice, izvijestio je savjetnik Kremlja za vanjsku politiku Sergej Prihodko. U skladu sa spomenutim sporazumom "obje će se strane međusobno informirati o prodaji ovog tipa oružja, no neće otkrivati odobrene transakcije", rekao je Prihodko.

BEOGRAD

Srbijanska policija će, nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma MUP-a Srbije i Vojske Srbije i Crne Gore o preuzimanju državne granice, u ožujku od Vojske SCG preuzeti nadzor nad granicom s Mađarskom, najavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić, dodajući da policija preuzima najprije mađarsku granicu, a ne hrvatsku, jer "na tom dijelu nije ništa sporno". "Da smo se odlučili da najprije preuzmemo granicu s Hrvatskom, tu bi moglo biti problema. Na nekim njenim segmentima nije jasno dokle je naš, a dokle njihov teritorij. Granica s Mađarskom je nesporna na svakom svom dijelu, time pokazujemo i da smo odgovorno pristupili tom poslu", kazao je Jočić za beogradsku "Politiku" od srijede, naglasivši da će trajanje procesa preuzimanja kontrole granice od Vojske SCG "zavisiti od novca".

LONDON

Odluku britanske kraljice Elizabete II. o neprisustvovanju obredu vjenčanja njezina sina, princa Charlesa i njegove dugogodišnje ljubavnice Camille Parker Bowles, promatrači kraljevske obitelji ocijenili su poniženjem za britanskog prijestolonasljednika i njegovu družicu. Prema njihovoj ocjeni, planovi o vjenčanju prerastaju u lakrdiju, koja je počela nakon donošenja odluke o tomu da se obred vjenčanja umjesto u dvorcu Windsor održi u gradskoj vijećnici. No, iznenadna kraljičina obavijest emitirana u utorak navečer o tomu da ne namjerava prisustvovati sinovljevu vjenčanju dodala je, prema mišljenju analitičara događaja na kraljevskim dvorovima, još više bizarnosti ovoj priči. Buckinghamska palača pojasnila je da kraljičina odluka nije odraz njezina prezirnog odnosa prema ovome događaju, već njezino nastojanje da poštuje Charlesovu i Camillinu želju o skromnoj ceremoniji.

HO ŠI MIN

Svijet se mora ozbiljno angažirati na sprečavanju širenja ptičje gripe koja se povremeno javlja u nekim dijelovima Azije i od koje je do sada umrlo 46 osoba, ukoliko se uskoro ne želi suočiti s pandemijom gripe, izvijestili su u srijedu dužnosnici UN-a. "Svijet je suočen s vrlo velikom opasnošću od moguće pandemije gripe", rekao je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Aziju Shigeru Omi na konferenciji o ptičjoj gripi koja se održava u Vijetnamu, zemlji najteže pogođenoj virusom H5N1, uzročnikom spomenute vrste gripe. U svijetu se pandemija gripe najčešće javlja svakih 20 do 30 godina, no posljednja je bila prije 40 godina, rekao je Omi. Vrlo otporan virus ptičje gripe koji se krajem 2003. pojavio u nekim dijelovima Azije mogao bi biti idući okidač pandemije ukoliko se prethodno ne poduzmu ozbiljni koraci, istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙