FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sve manji udio poduzetnika prerađivačke industrije

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Gotovo 40 posto hrvatskihpoduzetnika bavi se trgovinom, dok je istodobno sve manji udiopoduzetnika prerađivačke industrije, ispod 15 posto, što se vjerojatnomože povezivati i s podatkom da je industrijska proizvodnja uHrvatskoj 2004. dostigla razinu od tek 77,5 posto industrijskeproizvodnje iz 1990. godine.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Gotovo 40 posto hrvatskih poduzetnika bavi se trgovinom, dok je istodobno sve manji udio poduzetnika prerađivačke industrije, ispod 15 posto, što se vjerojatno može povezivati i s podatkom da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj 2004. dostigla razinu od tek 77,5 posto industrijske proizvodnje iz 1990. godine.

Podaci Financijske agencije o poslovanju poduzetnika u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci pokazuju kako je koncentracija poduzetnika i nadalje prisutna ponajprije u području trgovine, a potom u poslovanju nekretninama, a tek zatim slijedi prerađivačka industrija.

Od 61.643 poduzetnika, koji su obuhvaćeni statističkim istraživanjem, njih 39,7 posto ili 24.469 je iz područja trgovine. Istodobno sve je znatniji udio poduzetnika iz područja poslovanje nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga. Takvih je po zadnjim podacima 11.485 ili 18,6 posto.

U prerađivačkoj industriji pak posluje njih 8.871, što predstavlja udio od 14,4 posto od ukupnog broja hrvatskih poduzetnika koji su FINA-i predali svoja financijska izvješća.

U ukupnom broju značajniji je još jedino udio poduzetnika građevinske djelatnosti, od 9,4 posto.

U ostalih 12 područja djelatnosti posluje blizu 18 posto poduzetnika, od čega u sedam područja s jednim ili manje od 1 posto ukupnog broja.

Prema sjedištu tvrtke poduzetnici su u najvećoj mjeri koncentrirani u Zagrebu i njegovoj okolici te osjetno manje u još četiri regionalna centra, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske registriran nerazmjerno skroman broj poduzetnika. Suklado tome su i kretanja po veličini ostvarenih prihoda po županijama.

Tako na području Zagreba i Zagrebačke županije sjedište ima 25.046 poduzetnika ili 40,6 posto od ukupnog broja poduzetnika koji su FINA-i predali izvještaje. U Gradu Zagrebu realizira se više od polovine prihoda i rashoda svih poduzetnik.

Sa području Splitsko-dalmatinske županije prikupljeno je 6.221 izvještaj poduzetnika ili 10,1 posto od ukupnog broja, s području Primorsko-goranske županije 5.800 ili 9,4 posto, Istarske županije 5.188 ili 8,4 posto, te Osječko-baranjske županije 2.964 ili 4,8 posto.

Takva prostorna raspoređenost, doduše, ne odražava stvarne razmjere njihovih poslovnih aktivnosti koje nisu ograničene samo na sjedište trgovačkog društva.

Najmanje je izvještaja prikupljeno iz Ličko-senjske županije, od njih 357, Požeško-slavonske 474 te Virovitičko-podravske, od 516 poduzetnika.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙