FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U dugotrajnu imovinu lani uložena 35,1 milijarda kuna

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski su poduzetnici u prvih devetmjeseci prošle godine u dugotrajnu imovinu investirali 35,1 milijardukuna ili 12,9 posto više nego u istom razdoblju 2003. godine, podacisu iz statističkih izvještaja 61.643 poduzetnika koje je prikupila iobradila Financijska agencija (FINA).
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci prošle godine u dugotrajnu imovinu investirali 35,1 milijardu kuna ili 12,9 posto više nego u istom razdoblju 2003. godine, podaci su iz statističkih izvještaja 61.643 poduzetnika koje je prikupila i obradila Financijska agencija (FINA).

Ostvarena dinamika ulaganja, drže u Fini, uklapa se u tendenciju usporavanja rasta ulaganja započetu unazad godinu dana, što je očekivana posljedica završetka gradnje autoceste Zagreb-Rijeka te okončanja većine radova na autocesti Zagreb-Split.

Stoga napominju da ne treba očekivati znatnije dinamiziranje ulaganja dok se ne pokrenu novi veći infrastrukturni radovi, poput planirane autoceste Zagreb-Sisak ili dionice Split-Dubrovnik.

Ulaganja u dugotrajnu imovinu u prvih devet mjeseci 2004. karakterizira izrazita neujednačenost, i to kako po vlasničkim sektorima, veličini i ekonomskoj strukturi, tako i po teritorijalnoj raspoređenosti te posebice po nosiocima investicija.

Promatrano prema vlasničkim sektorima, ulaganja u dugotrajnu imovinu bila su vrijednosno najveća kod poduzetnika u privatnom vlasništvu - 19,66 milijardi kuna ili 56 posto svih ulaganja. Ona su u odnosu na isto razdoblje lani povećana za 21,7 posto, dok se primjerice u zadružnom sektoru bilježi 119,1 postotni rast ulaganja, na 119,6 milijuna kuna.

Ulaganja poduzetnika u državnom vlasništvu povećana su za 4,6 posto, na 12,23 milijarde kuna, dok su ulaganja onih u mješovitom vlasništvu smanjena, i to za 2,9 posto, na 3,12 milijardi kuna.

Promatrano po veličini, pak, gotovo 60 posto ulaganja (20,8 milijardi kuna) odnosilo se na velike poduzetnike, no u Fini ističu podatak o značajnom, 50,8 postotnom porastu investicija malih poduzetnika - na 9,3 milijarde kuna. Time je udio investicija malih poduzetnika u ukupnom iznosu povećan s 20 posto, koliko je iznosio u prvih devet mjeseci 2003., na 26,6 posto na kraju rujna lani.

Prema tehničkoj strukturi, ulaganja u građevine su za 2,6 milijardi kuna veća od ulaganja u opremu, što u Fini ocjenjuju kao nepovoljno. U građevine je, naime, u promatranom razdoblju uloženo 47,1 posto, a u opremu 39,9 posto ukupnih ulaganja.

Iz analize ekonomske strukture investicija u Fini zaključuju da su najznatnija ulaganja, kao i prije, koncentrirana u pet područja djelatnosti - građevinarstvu (19,3 posto), prerađivačkoj industriji (18,5 posto), trgovini (16,4 posto), poslovanju nekretninama (12,4 posto), te prometu i vezama (11,8 posto).

U Fini naglašavaju i kako veći dio poduzetnika - njih 34.658 ili 56,2 posto, u statističkim izvješćima za prvih devet mjeseci lani uopće nije iskazao ulaganja u dugotrajnu imovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙