FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 22. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je u utorak brzojav sućuti iranskom predsjedniku Mohammadu Khatamiju u povodu potresa koji je pogodio Iran a u kojem je život izgubilo najmanje 400 osoba.

Predsjednik Mesić uputio je izraze sućuti u svoje osobno ime i u ime građana Republike Hrvatske, a u povodu brojnih ljudskih žrtava koje je prouzročio potres u Iranu, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Snažan potres jakosti 6,4 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodio je u utorak ujutro jugoistočni Iran pri čemu je poginulo najmanje 400 osoba, ozlijeđeno je više od 1.000, a neka su sela potpuno uništena.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u utorak u radni posjet Rolfa Ekeusa, Visokog povjerenika za nacionalne manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Ustvrdivši kako je OESS kao regionalna organizacija kroz dugi niz godina djelovanja u Hrvatskoj pridonio ukupnim demokratskim promjenama u hrvatskom društvu, predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je kako je danas temeljna zadaća OESS-a bitno drukčija, ponajviše iz razloga što je Hrvatska ostvarila velik i vidljiv napredak na svim područjima koji su, u vrijeme početka rada u Hrvatskoj, bili predmet djelovanja OESS-a, navodi se u priopćenju.

Rolf Ekeus je, prema priopćenju, izrazio veliko zadovoljstvo postignućima koje je Hrvatska ostvarila gotovo u svim pitanjima koja se odnose na post-konfliktnu rehabilitaciju hrvatskog prostora, a posebno u pitanjima prava manjinskih zajednica te povratka izbjeglica i povrata njihove imovine.

BRUXELLES

Europska unija i Sjedinjene Države spremni su organizirati međunarodnu konferenciju o Iraku, ako ih iračka vlada to zatraži, rekao je u utorak predsjedavajući Europske unije, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

"Sjedinjene Države i Europa slažu se u pogledu potpore iračkom narodu i nove iračke vlade koja će uskoro početi s radom", rekao je Juncker na zajedničkoj novinskoj konferenciji s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem.

Čelnici Europske unije i američki predsjednik također su najavili zajedničke napore za promicanje mira na Bliskom istoku.

Situacija na Bliskom istoku "budi velike nade", rekao je Bush, ocjenjujući da je mir između Izraelaca i Palestinaca dostižan.

"Naša vizija su dvije države - Izrael i Palestina - koje žive jedna uz drugu u miru", rekao je američki predsjednik.

BRUXELLES

Izvanredni summit NATO-a, održan u povodu turneje američkog predsjednika Georgea W. Busha po Europi, završio je u utorak u Bruxellesu zajedničkom izjavom kojom se jača politička uloga saveza, a vođe 26 zemalja članica saveza izjavljuju kako "svi pridonose misiji NATO-a" za pomoć u uspostavi iračkih sigurnosnih snaga.

"Želimo pojačati ulogu NATO-a kao kao savjetodavnog i koordinacijskog foruma među saveznicima glede strateških i političkih pitanja i potvrđujemo njegovu ulogu kao presudnog savjetodavnog foruma između Europe i Sjeverne Amerike glede sigurnosnih pitanja", kaže se u dijelu završne izjave u kojem se pojašnjava politička uloga saveza, koju je početkom veljače njemački kancelar Gerhard Schroeder ocijenio nedovoljnom.

Konkretne prijedloge u skorijoj će budućnosti iznijeti glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, kojega su za to zadužili sudionici summita.

DEN HAAG

Sjedinjene Države i zapadne zemlje su 1991. uništile stoljetni san Srba o životu u istoj državi, koji je dijelom bio ostvaren u Jugoslaviji, rekao je u utorak Vladislav Jovanović, svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom.

Jovanović, 90-ih šef diplomacije SR Jugoslavije i potom njezin veleposlanik pri UN-u u New Yorku, optužio je SAD i Zapad da su razbijanjem Jugoslavije počinile zločin protiv čovječnosti.

Iako je predsjedavajući sudac Patrick Robinson na kraju sjednice zaključio Jovanovićevo četvorodnevno svjedočenje, ono će se na inzistiranje optuženog nastaviti i sutra prijepodne, nakon čega će Milošević izvesti novog svjedoka obrane.

SARAJEVO

Ratni zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić dragovoljno će se predati Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je protiv njega podigao optužnicu za ratne zločine, izvjestila je u utorak navečer bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1.

Umirovljeni general Delić, sada na dužnosti vojnog savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, prema istom izvoru, u Den Haag bi trebao otputovati u naredni ponedjeljak.

Prema navodima BHT 1, optužnica protiv Delića koji je na čelu Armije BiH bio od 1993. godine, podignuta je zbog zločina što ih je na području središnje Bosne počinila postrojba "El Mudžahid".

U sastavu te postrojbe bili su i dragovoljci iz islamskih zemalja a haška optužnica navodno je podignuta prije svega zbog zločina nad Srbima na području sela Vozuća na planini Ozren.

Delić je umirovljen u činu armijskog generala 1997. godine.

BRUXELLES

Francuski predsjednik Jacques Chirac upozorio je u utorak da će UN-ovo Vijeće sigurnosti razmisliti o mogućim sankcijama protiv Damaska ne počne li ovaj s provedbom rezolucije 1559 kojom se traži povlačenje sirijskih snaga iz Libanona.

Rezolucijom se traži povlačenje 14.000 sirijskih vojnika iz Libanona i raspuštanje milicija poput Hezbollaha.

"Francuska u načelu nikada nije bila jako sklona sustavu sankcija", rekao je konferenciji za tisak u sklopu dvostrukog summita NATO-EU s Bushom. No "o tomu će odlučiti Vijeće sigurnosti. To će ovisiti o naravi sankcija i o prilikama", istaknuo je.

DAMASK

Sirijski ministar informiranja Mahdi Dahlalah rekao je u utorak da će sirijske snage u Libanonu biti preraspoređene, a određen broj vojnika bit će i povučen iz zemlje.

"Postoji element povlačenja u svakom preraspoređivanju snaga u Libanonu", rekao je Dahlalah za arapsku televiziju ANB. "Svako preraspoređivanje znači povratak određenog broja sirijskih vojnika u Siriju", rekao je. Sirija u Libanonu ima oko 15.000 vojnika.

LONDON

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Paul Murphy preporučio je u utorak britanskom parlamentu nove financijske sankcije protiv zastupnika Sinn Feina, čiji se oružani ogranak IRA-u smatra odgovornim za spektakularnu pljačku 38 milijuna eura iz Northern banke u Belfastu.

Murphy je preporučio uskraćivanje novca koji Donji dom britanskog parlamenta svake godine isplaćuje četvorici zastupnika Sinn Feina, koji odbijaju sudjelovati na sjednicama parlamenta.

Ministar je također predložio produljenje za godinu dana sankcije koja je već na snazi, a odnosi se na ukidanje godišnje financijske potpore toj najvećoj katoličkoj stranci u sjevernoirskoj skupštini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙