FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati
ZAGREB, 22. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

RIM

Papa Ivan Pavao II. primio je u utorak u privatnoj biblioteci u Vatikanu hrvatskog premijera Ivu Sanadera na čelu hrvatskog izaslanstva. Hrvatsko izaslanstvo je prvo koje je Papa primio nakon izlaska iz bolnice gdje se od 1. do 10. veljače nalazio zbog respiratorne krize. Papa se zadržao u 10-minutnom razgovoru u četiri oka sa Sanaderom, a zatim je hrvatski premijer predstavio Ivanu Pavlu II. članove izaslanstva. Poslije razgovora s Papom Sanader je razgovarao s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Angelom Sodanom o bilateralnim odnosima i stanju u regiji. Sanader je hrvatskim novinarima izjavio da je Sodano dao punu podršku hrvatskom ulasku u Europsku uniju i početku pregovora s EU-om 17. ožujka. "Dakako, Vatikan oduvijek podupire ulazak Hrvatske u EU što je dokazao i činjenicom da je prije ostalih europskih zemalja priznao neovisnost Hrvatske i sada pomno prati hrvatske pregovore s Bruxellesom", rekao je Sanader. Premda je Sanader danas poslijepodne trebao otvoriti izložbu u vatikanskim muzejima, otputovao je nakon razgovora u Vatikanu u Bruxelles gdje bi se trebao sastati s luksemburškim premijerom Jeanom Claudeom Junckerom.

KERMAN

Snažan potres jakosti 6,4 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodio je u utorak ujutro jugoistočni Iran pri čemu je poginulo najmanje 400 osoba, ozlijeđeno je više od tisuću, a neka su sela potpuno uništena, izvijestili su lokalni dužnosnici. Središte potresa bilo je kod grada Zaranda, 700 km jugoistočno od Teherana i 250 km od Bama, grada što ga je prije nešto više od godinu dana također pogodio katastrofalan potres, u kojemu je tada poginulo 31.000 stanovnika. Današnji potres pogodio je uglavnom sela, a veća mjesta i gradovi pošteđeni su razaranja, pa je i broj žrtava manji nego što je mogao biti, prenose dužnosnici.

BRUXELLES

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u utorak je na sastanku s čelnicima 26 zemalja članica NATO-a rekao da njegova vlada želi tješnje veze s tom organizacijom i s Europskom unijom. Novoizabrani prozapadni ukrajinski čelnik ipak nije zatražio brzo članstvo ni u NATO-u ni u EU-u, ali je jasno naznačio kojim putom Kijev želi ići. "Integracija u euroatlantske strukture odredit će našu politiku... i strategije", rekao je Juščenko na sastanku povjerenstva NATO-Ukrajina što se održava na razini predsjednika država i vlada zemalja Saveza u NATO-ovu sjedištu u predgrađu Bruxellesa. Na sastanku je sudjelovao i američki predsjednik George W. Bush. Prema njegovim riječima, Ukrajina će uvesti "europske standarde", a traži "znatno produbljivanje odnosa s NATO-om... i s EU-om".

WASHINGTON

Dok je američki predsjednik George W. Bush nastojao ostaviti dobar dojam na Europljane tijekom boravka u Bruxellesu, američki su se mediji u ponedjeljak bavili snimkom njegove izjave iz razdoblja kada je bio teksaški guverner, u kojoj je priznao da je pušio marihuanu. Bushove izjave, koje su objavili The New York Times i ABC, u tajnosti je između 1998. i 2000. snimio prijatelj obitelji Bush Doug Wead, ujedno i autor knjige "The Raising of a President". Tijekom razgovora o mogućoj kandidaturi na predsjedničkim izborima Georgea Busha mlađeg, tada guvernera Teksasa, Wead ga je upitao kako će odgovoriti na eventualna pitanja o marihuani i uživanju droga. Bush je odgovorio da "na to pitanje sigurno ne bi želio odgovarati, jer ne bi želio da neki klinac napravi ono što i on - proba marihuanu". "Moraš shvatiti, želim postati predsjednik, želim postati vođa. Bi li ti želio da ti tvoj klinac jednog dana kaže - Hej, tata, predsjednik Bush je probao drogu, mogao bih i ja."

BAGDAD

Dva iračka vojnika poginula su, a 30 ih je ranjeno u utorak u eksploziji automobila bombe kraj njihova konvoja koji je izlazio iz utvrđene Zelene zone u Bagdadu, objavili su policijski i bolnički izvori. Napad se dogodio neposredno nakon što je konvoj prošao kroz izlaz Zelene zone u zapadnom dijelu Bagdada. Odjeci eksplozije čuli su se po cijelom gradu. Američke i iračke snage česta su meta napada u ili oko Zelene zone, čvrsto utvrđenog i zaštićenog kompleksa zgrada u središtu Bagdada na zapadnoj obali Tigrisa.

TOKIO

Japan je, čini se, spreman za modernizaciju monarhije nakon što je vijeće stručnjaka koje treba rješiti krizu u sustavu nasljeđivanja dalo naslutiti da bi se mogao prihvatiti zakon po kojem bi kćer prijestolonasljednika Naruhita mogla naslijediti prijestolje, objavili su mediji u utorak. Pitanje tko će zasjesti na 2.600 godina staro prijestolje postalo je kontroverzno zbog zakona koji ograničava pravo nasljeđivanja na muške potomke, a već desetljećima se u kraljevskoj dinastiji nije rodio sin. "Ići će se na princezu Aiko", izjavio je agenciji Kyodo neimenovani vladin izvor upitan tko je slijedeći u redu nasljeđivanja nakon što princ Naruhito naslijedi svoga oca, cara Akihita. Trogodišnja Aiko jedino je dijete prijestolonasljednika Naruhita, koji je u srijedu navršio 45 godina i njegova supruge Masako (41).

MOSKVA

Devet ruskih vojnika poginulo je u minobacačkom napadu čečenskih pobunjenika koji je izazvao rušenje zgrade u predgrađu Groznog u kojoj su se nalazili vojnici, javile su u utorak ruske agencije. Još su tri vojnika ozlijeđena u napadu u ponedjeljak kasno navečer na zgradu za industrijski uzgoj peradi u predgrađu Groznog Prigorodnom. Vojno tužiteljstvo pokrenulo je istragu o okolnostima "smrti vojnika uzrokovanoj urušavanjem zidova nakon borbi s ilegalnim oružanim skupinama", javlja Interfax. Naziv "ilegalne oružane skupine" označava čečenske ili pročečenske borce, kako ih nazivaju ruske vlasti.

ZAGREB

Zamjenica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Tamara Obradović naglasila je u utorak u Zagrebu da je zaštita ljudskih prava izazov za izgradnju moderne države u skladu sa standardima Europske unije. Obradović je govorila na promociji knjige "Ljudska prava - društveno politička i teološka razmišljanja u europskom obzoru", održane u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer. Članstvo Hrvatske u EU je strateški cilj hrvatske Vlade, ali i motivirajući čimbenik da se ispune uvjeti određeni Kopenhaškim kriterijima, kazala je Obradović. Jedan od uvjeta za pristupanje Hrvatske EU je ispunjene političkih kriterija, a to između ostalog obuhvaća i poštivanje te zaštitu ljudskih prava, kazala je Tamara Obradović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙