FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Soroš: Izvoznici nafte iza slabog tečaja dolara

JEDDAH, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Aktivnosti izvoznika nafte sBliskog istoka i Rusije na prebacivanju dijela svojih prihoda odizvoza nafte iz dolara u eure leže u pozadini slabljenja američkogdolara, a daljnji rast cijena nafte mogao bi izazvati njegov daljnjipad, kazao je u ponedjeljak financijer George Soroš.
JEDDAH, 21. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Aktivnosti izvoznika nafte s Bliskog istoka i Rusije na prebacivanju dijela svojih prihoda od izvoza nafte iz dolara u eure leže u pozadini slabljenja američkog dolara, a daljnji rast cijena nafte mogao bi izazvati njegov daljnji pad, kazao je u ponedjeljak financijer George Soroš.

Sudionicima na ekonomskom forumu u Jeddahu, u Saudijskoj Arabiji, Soroš je kazao da bi pad dolara trebao pomoći smanjenju trgovinskog i manjka u američkoj bilanci plaćanja, no upozorio je i da bi njegovo slabljenje dalje od određene 'točke' izazvao ozbiljne poremećaje na tržištima.

Američki manjak na tekućem računu platne bilance premašuje pet posto vrijednosti bruto domaćeg proizvoda unatoč trogodišnjem silaznom trendu američke valute. Ipak, dolar se od početka godine nešto oporavio, ojačavši nekih 3,6 posto prema euru i tri posto prema jenu.

"Središnje banke zemalja izvoznica nafte prebacuju se iz dolara uglavnom u eure i Rusija u tome također igra važnu ulogu. To je, držim, u osnovi sadašnjeg slabljenja dolara", kazao je Soroš.

Dodao je i kako ne predviđa daljnji pad vrijednosti dolara, no povezao je njegovu sudbinu s cijenom nafte. "Što je veća cijena nafte, to će veći dio dolara biti zamijenjen eurom pa će snažna nafta poticati slabljenje dolara", kazao je."To je samo jedan čimbenik, no mislim da ovdje postoji takva veza".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙