FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH POZIVA IRAČANE DA GLASUJU NA IZBORIMA

WASHINGTON,26. siječnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushpozvao je u srijedu Iračane da glasuju na izborima 30. siječnja i dase suprotstave pobunjenicima i nasilju u toj zemlji.
WASHINGTON,26. siječnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u srijedu Iračane da glasuju na izborima 30. siječnja i da se suprotstave pobunjenicima i nasilju u toj zemlji.

Bush je u srijedu održao prvu konferenciji za novinare u svom drugom predsjedničkom mandatu na kojoj je veliki dio vremena posvećen Iraku i nedjeljnim izborima u toj zemlji koji će se održati usred svakodnevnih pobunjeničkih napada i zastrašivanja birača.

"Pozivam ljude da glasuju. Pozivam ljude da se suprotstave ovim teroristima", rekao je Bush.

"To je veliki trenutak za one koji vjeruju u slobodu", kazao je američki predsjednik dodajući da će izbori biti "veliki trenutak u povijesti Iraka".

Bush je priznao da su neki Iračani zastrašeni pobunjeničkim nastojanjima da poremete glasovanje, ali pozivajući se na istraživanja javnoga mišljenja smatra da velika većina naroda želi sudjelovati na izborima za narodnu skupštinu.

"Predviđamo da će mnogo Iračana glasovati", rekao je on.

Bush je istaknuo kako se u Iraku radi o dugom procesu demokratizacije u kojem će nakon izbora biti donešen ustav, a nakon toga biti izabrana stalna skupština.

Bush je izrazio žalost zbog pada američkog helikoptera u zapadnom Iraku u kojem je u srijedu prema izvješćima poginuo 31 američki marinac, a još pet je poginulo u drugim napadima što su najveći gubici američkih snaga u jednom danu od početka iračkog rata prije 22 mjeseca.

On je ipak pozvao Amerikance na strpljenje navodeći da su u pitanju dugoročni ciljevi.

"Današnja vijest će biti vrlo obeshrabrujuća za američki narod", rekao je on novinarima. "Ali to je dugoročni cilj koji je ključan, a to je širenje slobode. U protivnom Bliski istok će nastaviti biti kotao ogorčenosti i mržnje, prostor za novačenje onih koji imaju viziju svijeta suprotnu našoj", kazao je Bush.

Predsjednik Bush je odbio reći kada bi moglo početi povlačenje 150.000 američkih vojnika iz Iraka.

"Imat ćemo broj snaga nužan za dovršenje misije. A misija je da se oposobi Irak da se brani od terorista", rekao je on.

Bush je istaknuo da su Sjedinjene Države usredotočene na jačanje iračkih sigurnosnih snaga, njihovu obuku i opremanje kako bi mogle preuzeti brigu o sigurnosti zemlje u svoje ruke.

Samo tjedan dana nakon svog inauguralnog govora u kojem je širenje slobode i demokracije istaknuo kao glavni američki vanjskoplitički cilj Bush je ponovio svoje obećanje da će se boriti protiv tiranije diljem svijeta.

Bush je ipak naglasio da se radi o dugoročnom cilju koji će "zahtijevati predanost generacija" prije nego o promjeni u američkoj vanjskoj politici.

"To će uključivati predanost generacija, ali vidimo mnogo napretka već u naše doba", kazao je on.

"Svijet bez tiranije je idealan svijet", rekao je Bush.

Pokazao je time da se u njegovom pozivu za širenje demokracije radi o idealu koji će se morati posredovati interesima američke vanjske politike, posebice u slučajevima američkih saveznika u borbi protiv terorizma kao što su Egipat, Saudijska Arabija ili Pakistan u kojima nedostaje demokracije i ljudskih prava.

Bush je obećao kako će stalno podsjećati kineske čelnike da unaprijede ljudska prava u svojoj zemlji, a ruskog predsjednika Putina da poradi na demokratskim reformama.

Dodao je kako će njegovo obećanje o širenju slobode i demokracije biti uravnoteženo "praktičnim" elementima odnosa s ove dvije zemlje.

Upitan da li će osuditi kršenje ljudskih prava u Jordanu čije su vlasti uhitile jednu osobu zbog klevete nakon predavanja o bojkotu SAD-a Bush je rekao da ne zna za taj slučaj, ali da poziva jordanskog kralja Abdullaha na jačanje demokracije u zemlji.

On je naveo kako ne očekuje da će svaka zemlja odmah usvojiti američku viziju demokracije, ali da očekuje da zemlje "usvoje vrijednosti svojstvene demokraciji, a to su ljudska prava i ljudsko dostojanstvo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙