FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush prisegnuo za drugi predsjednički mandat (kraća verzija)

WASHINGTON,20. siječnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush prisegnuo je u četvrtak za svoj drugi mandat u Bijeloj kućiobećavši promicati slobodu i demokraciju u cijelom svijetu.
WASHINGTON,20. siječnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush prisegnuo je u četvrtak za svoj drugi mandat u Bijeloj kući obećavši promicati slobodu i demokraciju u cijelom svijetu.

U svom inauguralnom govoru nakon polaganja predsjedničke prisege Bush je istaknuo da borba protiv vladavine mržnje i ogorčenja u svijetu traži globalno širenje demokracije.

"Politika je Sjedinjenih Država da traži i podupire rast demokratskih pokreta i institucija u svakoj zemlji i kulturi s konačnim ciljem okončanja tiranije u našem svijetu", rekao je Bush u govoru pred tisućama okupljenih ispred američkog Kongresa i milijunima pred televizijskim ekranima.

On je obećao da će staviti Sjedinjene Države na stranu ugnjetavanih. "Svi koji žive u tiraniji i beznađu mogu znati: Sjedinjene Države neće ignorirati vašu potlačenost ili ispričavati vaše tlačitelje. Kad budete zastupali svoju slobodu, mi ćemo biti s vama", kazao je on.

Bush (58) je također istaknuo važnost američkih saveznika dok mnogi svjetski čelnici očekuju da će u drugom mandatu više surađivati, a manje vući unilateralne poteze poput rata u Iraku.

"Svi saveznici Sjedinjenih država mogu znati: Mi poštujemo vaše prijateljstvo, uzdamo se u vaš savjet i upućeni smo na vašu pomoć", kazao je on.

Kratko prije svog inauguralnog govora Bush je dao prisegu pred predsjednikom američkog Vrhovnog suda Williamom Rehnquistom, koji je iako boluje od raka vodio svečanost. S jednom rukom na obiteljskoj Bibliji i drugom podignutom Bush je ponovio kratku prisegu u kojoj je obećao poštivati i braniti Ustav Sjedinjenih Država.

Svečanosti prisege, koja je održana po hladnom ali vedrom vremenu, nazočili su čelnici sve tri grane američke vlasti, članovi vlade, suci Vrhovnog suda i zastupnici u Kongresu te bivši predsjednici Jimmy Carter, George H. W. Bush i Bill Clinton.

Inauguraciji je nazočio i hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Neven Jurica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙