FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush iračke izbore proglasio uspjehom

WASHINGTON, 30. siječnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushnazvao je u nedjelju iračke izbore uspjehom i rekao kako su Iračanipokazali predanost demokraciji i odbacili antidemokratsku ideologijuterorista.
WASHINGTON, 30. siječnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush nazvao je u nedjelju iračke izbore uspjehom i rekao kako su Iračani pokazali predanost demokraciji i odbacili antidemokratsku ideologiju terorista.

"U velikom broju i uz veliku opasnost Iračani su pokazali svoju predanost demokraciji. Sudjelujući na slobodnim izborima irački narod je čvrsto odbacio antidemokratsku ideologiju terorista", rekao je Bush novinarima u televizijski prenošenim opaskama iz Bijele kuće nakon zatvaranja birališta u Iraku.

"Svijet sluša glas slobode iz središta Bliskog istoka", rekao je Bush.

Američki je predsjednik pohvalio hrabrost Iračana koji su izašli na birališta unatoč nasilju i zastrašivanju pobunjenika u čijim je napadima na biračka mjesta poginulo najmanje 44 ljudi.

"Sami Iračani su učinili ove izbore uspjehom koji odjekuje na sve strane", rekao je Bush.

Bush je istaknuo kako je pred Irakom još dug put u izgradnji demokracije započet ovim povijesnim izborima nakon kojih slijedi sastavljanje novoga ustava koji će biti temelj "potpuno demokratske vlasti". On je, međutim, ocijenio da su Iračani dokazali da su dorasli izazovu.

Predsjednik Bush je upozorio da izbori neće značiti okončanje nasilja pobunjenika i terorista u Iraku, ali i rekao da će Sjedinjene Države podržati Iračane i nastaviti obuku i pomaganje iračkih sigurnosnih snaga kako bi "ova demokracija u nastanku mogla konačno preuzeti odgovornost za svoju vlastitu sigurnost".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u nedjelju je ocijenila da su irački izbori protekli bolje nego se očekivalo. Ističući da su oni prvi važan korak u izgradnji demokracije u Iraku Rice je rekla kako je pred Iračanima još "dug put".

Ona je u razgovoru za CBS rekla kako pobuna neće nestati nakon nedjeljnih izbora i da će Sjedinjene Države s novoizabranim iračkim vlastima razgovarati o daljnoj potrebi za stranim snagama koje će pomagati u održavanju sigurnosti u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙