FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i Sirija odbacuju Busheve kritike

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bushdiskreditirao se pred iranskom i svjetskom javnošću svojim opetovanimi neutemeljenim optužbama protiv Irana, rekao je u četvrtakglasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid-RezaAsefi, a Busheve kritike odbacila je i Sirija, prenose novinskaagencije.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush diskreditirao se pred iranskom i svjetskom javnošću svojim opetovanim i neutemeljenim optužbama protiv Irana, rekao je u četvrtak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid-Reza Asefi, a Busheve kritike odbacila je i Sirija, prenose novinska agencije.

U godišnjem govoru o stanju nacije pred američkim Kongresom, Bush je u srijedu Iran prozvao najvećim svjetskim sponzorom terorizma te upozorio da vlasti u Teheranu imaju nuklearne ambicije.

Bush je kritizirao i Siriju, pozvavši vladu u Damasku da prestane podržavati teror i otvori vrata slobodi.

Iran jednostavno ignorira takve izjave i ne pridaje pozornost opetovanim i neutemeljenim optužbama koje samo dodatno diskreditiraju američkog predsjednika i povećavaju nepovjerenje prema Sjedinjenim Državama, rekao je Asefi za državnu televiziju IRIB.

"Optuživanje Irana za terorizam i planiranje proizvodnje atomskog oružja predstavlja uvredu za Iran", objavio je IRIB, napominjući da se u posljednjem izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iranski nuklearni projekti ocjenjuju mirnodopskim.

IRIB je također podsjetio na doprinos Irana borbi protiv terorizma u susjednom Afganistanu i Iraku, a glavnim razlogom jačanja terorizma u regiji proglasio je američki avanturizam u Iraku.

Busheve kritike izazvale su veliko nezadovoljstvo i u Siriji.

Istaknuti sirijski analitičar kritizirao je u četvrtak Bushev govor, smještajući ga u kontekst "stalnog pritiska" na Siriju.

Ahmed Haj Ali, bivši savjetnik sirijskog ministra informiranja, izrazio je čuđenje što SAD nastavlja optuživati Siriju unatoč "brojnim pozitivnim pomacima i svim aktivnostima koje su dokazale da je Sirija zainteresirana za borbu protiv terorizma".

Sirija želi nastaviti dijalog s Washingtonom jer "želi nastaviti potragu za svim što bi moglo donijeti mir i stabilnost regiji", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙