FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Msgr. Sudar upozorio na položaj Hrvata u BiH

MOSTAR, 18. veljače 2005. (Hina) - Pomoćni biskup vrhbosanski msgr.Pero Sudar u petak je ponovno upozorio na nezadovoljavajući položajHrvata u Bosni i Hercegovini.
MOSTAR, 18. veljače 2005. (Hina) - Pomoćni biskup vrhbosanski msgr. Pero Sudar u petak je ponovno upozorio na nezadovoljavajući položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Hrvati i u Republici Srpskoj i u Federaciji Bosne i Hercegovine svedeni su na narod koji ni o čemu ne može odlučivati", izjavio je msgr. Sudar za Radio Herceg Bosne.

On je tvrdnju o obespravljenosti Hrvata potkrijepio nacionalnim sastavima vlada Republike Srpske i Federacije BiH. U vladi Republike Srpske devet je članova iz reda srpskog, pet iz bošnjačkog, tri iz hrvatskog naroda. Ako bi se hrvatski i bošnjački članovi u vladi Republike Srpske i dogovorili o nekim stvarima, nadglasat će ih srpski članovi, jer je omjer 9:8 u korist članova iz reda srpskog naroda, objasnio je biskup Sudar.

Po njegovim riječima slično je i u vladi Federacije BiH gdje je devet članova iz reda bošnjačkog, pet iz hrvatskog, tri iz srpskog naroda. Dodao je da je tu omjer 9:8 u korist bošnjačkih članova pa su i u vladi Federacije Bih Hrvati opet nadglasani.

Po tumačenju biskupa Sudara da bi se ispravile takve nepravde nitko nema pravo šutjeti u ovoj godini kada se navršava 10. obljetnica potpisivanja Daytonskog sporazuma. "Nitko tko voli BiH nema pravo ne tražiti promjenu Daytonskog sporazuma", istaknuo je biskup Sudar. On je naglasio da su posebice Hrvati preskupo platili BiH te nemaju moralno pravo odreći je se.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙