FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prije ulaska u EU investirati u proizvodnju mlijeka

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski proizvođači mlijeka prijeulaska u Europsku uniju moraju investirati u proizvodnju, kako bispremni i konkurentni dočekali dolazak na europsko tržište.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski proizvođači mlijeka prije ulaska u Europsku uniju moraju investirati u proizvodnju, kako bi spremni i konkurentni dočekali dolazak na europsko tržište.

Istaknuo je to predsjednik Uprave nizozemske tvrtke Veepro Holland Jan Venneman na predavanju u petak o politici Europske unije prema sektoru mljekarstva, koje su organizirali nizozemsko Veleposlanstvo u RH, Hrvatski stočarski centar i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Venneman je mišljenja kako Hrvatska treba iskoristiti ovih nekoliko godina koje su pred njom prije nego postane članica EU, odnosno do, kako je rekao, 2009. godine. U tom smislu podržava Program razvoja govedarske proizvodnje koje je izradilo ministarstvo poljoprivrede i prema kojem bi se do 2007. godine trebala povećati proizvodnja mlijeka, povećati veličina farmi, poboljšati njihova opremljenost i tehnološka modernizacija te osigurati uvjete za nabavku potrebnog broja kvalitetnih junica.

Hrvatska se u pregovorima, kazao je Venneman, najprije mora izboriti za kvotu na nacionalnoj razini, a potom i za kvotu za svaku pojedinu farmu. Mišljenja je kako će se Hrvatskoj kao referentna godina za određivanje kvota vjerovatno uzeti 2004., 2005. ili 2006. godina.

Govoreći o cijeni mlijeka Venneman je kazao kako je cijena mlijeka u Hrvatskoj vjerojatno najveća u Europi te da se ulaskom u EU, a možda i prije toga, može očekivati njezino smanjivanje.

Kao razlog visoke cijene mlijeka navodi uvoz te potpore i poticaje, no ističe kako će ulaskom u EU cijena padati i da na to hrvatski proizvođači moraju biti spremni. Poručio im je stoga da investicije realiziraju dok je cijena mlijeka još na visokoj razini. Osim toga, proizvođači moraju povećati svoja stada i smanjiti troškove proizvodnje mlijeka.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog stočarskog centra Maja Dražić kazala je kako Hrvatska još uvijek ima proizvodnju mlijeka koja ne zadovoljava domaće potrebe, a poljoprivredna gospodarstva su mala u usporedbi sa zapadnom Europom. Stoga je nužno prije ulaska u EU povećati farme, broj goveda i proizvodnju.

Proizvođač Stjepan Klak iz Ivanić Grada također drži kako proizvođači moraju povećati svoju proizvodnju te ulagati u farme kako bi bili spremni za ulazak na tržište EU.

Proizvođač mlijeka Viktor Grgus iz Odre sisačke mišljenja je da u EU mogu opstati oni koji imaju dovoljno veliku proizvodnju. Pritom i stručne službe trebaju trebaju savjetima pomoći proizvođačima kako da se što bolje pripremili za ono što ih čeka ulaskom u EU.

Grgus drži kako će mali proizvođači ulaskom u EU postepeno odumrijeti te kako se s tim moraju pomiriti, jer se sa primjerice pet, deset ili 26 krava, koliko ih on ima, ne može opstati. Za opstanak je nužno proizvesti više od 7.000 litara mlijeka po grlu, te imati i farme od primjerice 80 ili 100 grla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙