FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić prisegnuo za predsjednika Republike Hrvatske (duža)

ZAGREB,18. veljače(Hina) - Demokratska Hrvatska, država svih svojihravnopravnih građana, bila je i ostaje moj prvi i najviši cilj, rekaoje uz ostalo u svom inaguracijskom govoru, nakon svečane prisege,predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
ZAGREB,18. veljače(Hina) - Demokratska Hrvatska, država svih svojih ravnopravnih građana, bila je i ostaje moj prvi i najviši cilj, rekao je uz ostalo u svom inaguracijskom govoru, nakon svečane prisege, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Nedugo nakon što su top s obližnje kule Lotršćak i zvona crkve sv. Marka označili podne, a zbor otpjevao hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino", predsjednik Mesić položio je svečanu prisegu, kojom se svojom čašću obvezao da će dužnost predsjednika države obnašati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

U inauguracijskom govoru predsjednik Mesić svijetu je poručio kako će nastaviti raditi na tome da Hrvatska bude otvorena država, spremna primati i davati, usmjerena na ulazak u euro-atlantske integracije i duboko privržena miru i sigurnosti u globalnim razmjerima.

"Hrvatska u kojoj će se dobro živjeti, u kojoj će se živjeti od rada i rezultata rada, u kojoj će se vrednovati znanje i kvalificiranost, a ne lukavstvo i prijevara, o takvoj Hrvatskoj sanjam", istaknuo je Mesić, poručivši građanima da taj san može ostvariti zajedno s njima.

"Ne želim dijeliti, nego objedinjavati. Ne želim vladati nego služiti svima vama i našoj domovini Hrvatskoj", rekao je hrvatski predsjednik.

"Nemojmo dozvoliti prošlosti da nam onemogućava put u budućnost. Ali ne prešućujmo prošlost. I, što je možda još važnije - nemojmo prošlost krivotvoriti, ni ovu jučerašnju, ni onu nedavnu. Svaka borba protiv istine unaprijed je osuđena na neuspjeh. A svatko, tko se ne želi suočiti s istinom o sebi i o vlastitoj prošlosti - taj je kukavica. Smognimo hrabrost da istini pogledamo u oči, i to najprije istini o sebi samima, a tek potom o drugima", istaknuo je predsjednik Mesić.

Građanima je obećao da će uvijek i svuda govoriti o svemu što ih zanima, tišti i smeta, ali i o svemu što odobravaju.

"Bit ću u punom i pravom smislu riječi predstavnik građana, bit ću, kao što sam bio i do sada, predsjednik-građanin", poručio je predsjednik Mesić.

Polažući prisegu, izgovarajući riječi zapisane u hrvatskom Ustavu, novi-stari se predsjednik obvezao da će se brinuti za poštovanje ustavno-pravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, te čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Hrvatske.

Predsjedničku prisegu, koju je položio pred najvišim hrvatskim državnim dužnosnicima, desetak predsjednika stranih država i inozemnim izaslanstvima, Mesić je završio riječima "Tako mi Bog pomogao".

Prije prisege, predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić izvijestio je da su predsjednički izbori, održani 2. i 16. siječnja, održani u skladu sa zakonom, te da je na njima pobijedio Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙