FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić od danas je i službeno počeo svoj drugi mandat nakon što je nešto iza 12 sati na Trgu Svetog Marka položio svečanu prisegu. Prije svečane prisege oglasila su se zvona crkve sv. Marka, a zbor je otpjevao hrvatsku himnu "Ljepa naša domovino". Stjepan Mesić prisegu je položio pred predsjednikom Ustavnog suda Petrom Klarićem i sucima toga suda, izgovorivši i potpisavši tekst prisege zapisane u hrvatskom Ustava. Na inauguraciji su bili visoki strani i domaći državni dužnosnici predstavnici vjerskih zajednica, te brojni građani. Mesić će predsjedničku dužnost obnašati idućih pet godina. Predsjednik Mesić svoj je drugi mandat osvojio 16. siječnja u drugom krugu izbora.

ZAGREB - Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Hrvatske priopćio je danas da će u idućih sedam dana biti sazvan radni sastanak o planu i programu privatizacije turističkih objekata u vlasništvu države, kojem će uz predstavnike Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Ministarstva prisustvovati i predstavnici sindikata. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka poduzet će u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva mjere za sprečavanje učestalog neprimjerenog prisilnog korištenja stranih jezika kao službenih jezika u turističkim organizacijama u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Uprava za obrt Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva priprema prijedlog izmjena Zakona o obrtu, koje bi trebale pojednostavniti procedure, smanjiti troškove i olakšati uvjete za otvaranje obrta, najavio je danas pomoćnik ministra gospodarstva za obrt Leo Begović. Uz druge mjere koje priprema Uprava za obrt Ministarstva gospodarstva, to bi po Begovićevim riječima trebalo dovesti do povećanja broja obrtnika za 15 do 20 tisuća do 2008. godine. Jedna od novosti bit će smanjenje troška ishođenja obrtnice, temeljnog dokumenta za otvaranje obrta, sa sadašnjih 500 na 200 kuna te njezino besplatno dobivanje za otvaranje obrta na područjima posebne državne skrbi, rekao je Begović.

ZAGREB - Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) izrazilo je danas "duboko negodovanje" što su neki mediji stajališta iznesena na njegovoj nedavnoj konferencije za novinare pripisali HKLD-u. Neka sredstva javnog priopćavanja netočno su prenijela informacije o konferenciji za medije "Lice i naličje medicinski pomognute oplodnje u Hrvatskoj", održanoj u ponedjeljak, 14. veljače, kaže se u priopćenju HKLD-a. Organizator konferencije bio je HKLD, a sudionici neovisni stručnjaci od kojih niti jedan nije član HKLD-a, te su iznosili svoje vlastito mišljenje, a ne stavove Društva. "Stavovi HKLD-a ne razlikuju se od nauka Katoličke crkve. Cilj je Društva promicati i braniti pravo na život i dostojanstvo ljudske osobe od začeća do prirodne smrti".

ŽUPANJA - Županjska tvornica šećera, Sladorana, zbog svog propusta nije podnijela zahtjev za dodjelom kvota za uvoz sirovog šećera po Uredbi o podjeli poljoprivredno-prehrambenih kvota za 2005. godinu, izjavio je danas predsjednik Uprave Sladorane Marinko Pauković. Zahtjevi za raspodjelom carinskih kvota za 2005. mogli su se podnositi Ministarstvu poljoprivrede od 1. do 20. prosinca prošle godine. Virovitička šećerana Viro jedina je dostavila svoju ponudu i njoj će biti dodijeljena cjelokupna ovogodišnja kvota za preradu 40.000 tona sirovog šećera od šećerne trske.

RIJEKA - Policija je razotkrila peteročlanu skupinu iz Hrvatske i Srbije i i Crne Gore koja je u proteklih godinu dana u Hrvatsku iz SiCG prokrijumčarila i po većim gradovima raspačala ukupno 12 kilograma heroina. Na današnjoj konferenciji za novinstvo u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi načelnik Kriminilističke policije Vitomir Bijelić izvijestio je da su u srijedu na zagrebačkom području uhićene tri osobe, 35-godišnjak iz Zagreba, 47-godišnjak iz Buja i 40-godišnji državljanin SiCG. Još dvije osobe iz te skupine, 46-godišnjak iz Osijeka i 45-godišnji državljanin SiCG, nisu dostupne i policija za njima traga.

OSIJEK - Patronažna sestra jutros je našla mrtve 84-godišnje supružnike u obiteljskoj kući u Podravlju kod Osijeka, a policija pretpostavlja da je riječ o još jednom trovanju plinom. Patronažna sestra, koja svakodnevno obilazi teško pokretan bračni par u Ulici Eugena Savojskog 29 i ima ključ od kuće, našla ih je oko 8,30 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙