FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inauguracija hrvatskog predsjednika u petak u podne na Trgu sv. Marka

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Pripreme za svečanu inauguracijupredsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, koja će se održati upodne 18. veljače na Trgu sv. Marka, teku uobičajeno, a za sada jeslužbeno najavljen dolazak osam predsjednika država, doznaje se danasu Uredu Predsjednika.
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Pripreme za svečanu inauguraciju predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, koja će se održati u podne 18. veljače na Trgu sv. Marka, teku uobičajeno, a za sada je službeno najavljen dolazak osam predsjednika država, doznaje se danas u Uredu Predsjednika.

Iz Ureda Predsjednika izvijestili su da su dolazak na inauguraciju službeno najavili predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, makedonski Branko Crvenkovski, albanski Alfred Moisiu, rumunjski Traian Basescu, bugarski Georgi Parvanov, slovački Ivan Gašparović, poljski Aleksandar Kwasnievski, te trojica članova Predsjedništva BiH - Dragan Čović, Sulejman Tihić i Borislav Paravac.

Dolazak je, iako načelno, nedavno najavio i novi ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, tijekom susreta s predsjednikom Mesićem prigodom 60. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz.

U Uredu Predsjednika doznaje se da će svečanoj prisezi nazočiti još stranih državnika, ali da se još očekuje službena potvrda njihova dolaska.

Svečani čin prisege počet će u petak, 18. veljače u 12 sati na Trgu sv. Marka, kada će Stjepan Mesić, koji je na nedavnim predsjedničkim izborima osvojio svoj drugi predsjednički mandat, prisegnuti pred predsjednikom Ustavnog suda Petrom Klarićem.

Predsjednik Ustavnog suda prije prisege će izvijestiti da su predsjednički izbori, održani 2. i 16. siječnja, provedeni u skladu s Ustavom i Zakonom o izboru predsjednika.

Ustavom je predviđeno da predsjednik pročita tekst prisege po kojemu svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdijeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Mesić bi potom trebao održati inauguracijski govor, a zatim u gradskoj palači Dverce primiti čestitke predstavnika hrvatske zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te inozemnih državnih izaslanstava.

O programu (protokolu) inauguracije Predsjednika Republike Ured Predsjednika trebao bi izvijestiti u srijedu.

Konferenciju za novinare o pripremama policije za inauguraciju, te o posebnoj regulaciji prometa u petak u središtu grada, za sutra je najavila zagrebačka policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙