FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: Hrvatski rejting ostaje DB4d

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Profil rizičnosti Hrvatske zaveljaču obilježen je proteklim predsjedničkim izborima kao i slučajemGotovina, smatraju analitičari Dun & Bradstreeta, zbog čega rejtingHrvatske i dalje ostavljaju na DB4d, za zemlje umjerenog rizika.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Profil rizičnosti Hrvatske za veljaču obilježen je proteklim predsjedničkim izborima kao i slučajem Gotovina, smatraju analitičari Dun & Bradstreeta, zbog čega rejting Hrvatske i dalje ostavljaju na DB4d, za zemlje umjerenog rizika.

U izvješću D&B-a, koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, navodi se da je predsjednik Stjepan Mesić uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima. Oba su predsjednička kandidata u svojim kampanjama podržavala članstvo Hrvatske u EU i NATO-u, ali je Mesić, navode, "mnogo otvorenije govorio o potrebi suradnje s Haaškim sudom". Rezultati izbora također pokazuju da su glasači opredijeljeni prema pridruživanju EU.

EU je spremna započeti pregovore s Hrvatskom 17. ožujka 2005 godine, ali su, navodi se u izvješću, dužnosnici EU sredinom siječnja upozorili premijera Ivu Sanadera da pregovori o članstvu Hrvatske mogu biti odgođeni ukoliko odbjegli general (Gotovina) ne bude predan Sudu u Haagu. Umirovljeni general Gotovina je u bijegu od 2001., a službeni Zagreb tvrdi da nema saznanja gdje je navodeći i da je najvjerojatnije pobjegao izvan zemlje.

Drugu važno osjetljivo političko pitanje za Hrvatsku na putu u EU je i povratak, kako se navodi, 200.000 Srba, izbjeglih iz zemlje krajem sukoba, pravosudna reforma te rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom.

Dok hrvatska strana želi učlanjenje Hrvatske u EU u 2007, D&B-ovi analitičari smatraju da je puno realnije to očekivati u 2009. godini.

Hrvatska od početka godine primjenjuje izmjene u poreznom sustavu. Ukidanje poreza na dividendu trebalo bi povećati inozemna ulaganja, a Vladin je plan poboljšanja ubiranja poreza i ponovno ustrojavanje Financijske policije, navodi se, među ostalim, u izvješću.

Među 25 ocijenjenih zemalja regije, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu, jedina s ocjenom DB4d, dok su ispred nje s ocjenom DB4c Bugarska i Rumunjska.

Na prvom je mjestu Slovenija sa ocjenom DB2c malog rizika za ulaganja, dok je na začelju šest država s ocjenom DB6d - vrlo visokog rizika - Albanija, Bjelorusija, BiH, Tadžikistan, Turkemnistan i Uzbekistan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙