FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana generalna proba predsjedničke inauguracije

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Na Trgu sv. Marka održana je danasgeneralna proba inauguracije predsjednika Republike Hrvatske StjepanaMesića koji će sutra točno u podne položiti predsjedničku prisegu predsucima Ustavnog suda.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Na Trgu sv. Marka održana je danas generalna proba inauguracije predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića koji će sutra točno u podne položiti predsjedničku prisegu pred sucima Ustavnog suda.

Prema protokolu predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić izvijestit će da su predsjednički izbori održani u dva kruga 2. i 16. siječnja provedeni u skladu s Ustavom i Zakonom o izboru predsjednika RH te pozvati predsjednika Mesića da položi svečanu prisegu .

Ustavom je predviđeno da Predsjednik pročita tekst prisege po kojemu svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdijeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Nakon toga predsjednik Mesić će potpisati svečanu prisegu primiti čestitke predsjednika i sudaca Ustavnog suda te održati inauguracijski govor.

Ulogu predsjednika Mesića na današnjoj probi dublirao je njegov šef Kabineta Hrvoje Cvitanović, a predsjednikove supruge Milke, Predsjednikova savjetnica za kulturu Maja Kocijan.

Himnu "Lijepa naša" na početku svečanosti otpjevali su članovi zbora zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, a nazočan je bio svečani postroj Počasno-zaštitne bojne HV-a.

Na pozornici je postavljen hrvatski stijeg, a ispred tribine se nalaze sjedeća mjesta za visoke državne dužnosnike, strane državnike i njihove izaslanike, članove diplomatskog zbora, izaslanike međunarodnih integracija i organizacija i druge.

Neslužbeno se doznaje da je za praćenje predsjedničke inauguracije akreditirano oko 220 novinara, fotoreportera i snimatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙