FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strani dužnosnici stižu na Mesićevu inauguraciju

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Šefovi država, izaslanstva i visokistrani dužnosnici stižu u petak ujutro u Zagreb gdje će u podne naTrgu sv. Marka biti nazočni inauguraciji Stjepana Mesića za drugimandat predsjednika Republike Hrvatske.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Šefovi država, izaslanstva i visoki strani dužnosnici stižu u petak ujutro u Zagreb gdje će u podne na Trgu sv. Marka biti nazočni inauguraciji Stjepana Mesića za drugi mandat predsjednika Republike Hrvatske.

Na inauguraciji Stjepana Mesića nazočni će biti predsjednik Poljske Alexandar Kwasniewski, Litve Valdas Adamkus, predsjednik Bugarske Georgij Parvanov, Albanije Alfred Moisiu, SCG Svetozar Marović, Slovačke Ivan Gašparovič, predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac i predsjednici Makedonije Branko Crvenkovski i Ukrajine Viktor Juščenko.

Uz Paravca u Zagrebu će biti i druga dvojica članova kolektivnog predsjedništva BiH Dragan Čović i Sulejman Tihić, a uz Marovića predsjednici Srbije Boris Tadić i Crne Gore Filip Vujanović.

Od ostale strane dužnosnike na inauguraciji će biti i glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Jan Kubiš, potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini te izaslanik glavnog tajnika NATO-a Gunther Altenburg, mađarski ministar vanjskih poslova Ferenc Somogy, zamjenik talijanskog ministra vanjskih poslova Roberto Antonione, posebni izaslanik slovenskog predsjednika Ivo Vajgl i apostolski nuncij Francisco Javier Lozano. Nazočni će biti i brojni veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj.

Strani dužnosnici će tijekom prijepodneva održati niz bilateralnih susreta u zagrebačkom hotelu Westin.

Ova će inauguracija biti nešto skromnija po broju stranih državnika koji će joj nazočiti nego prva Mesićeva inauguracija 2000. godine što je uobičajeno kada se radi o drugom predsjedničkom mandatu.

Zagrebačka je policija najavila da će inauguraciju osiguravati šestotinjak policajaca te specijalci i interventne postrojbe.

Mesić, koji je na nedavnim predsjedničkim izborima osvojio svoj drugi mandat, prisegnut će pred predsjednikom Ustavnog suda Petrom Klarićem koji će izvijestiti da su predsjednički izbori, održani 2. i 16. siječnja, provedeni u skladu s Ustavom i Zakonom o izboru predsjednika.

Mesić bi zatim trebao održati inauguracijski govor, a onda u gradskoj palači Dverce primiti čestitke predstavnika hrvatske zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te inozemnih državnih izaslanstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙