FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić za Vjesnik: Imamo sve više dokaza da Gotovina nije u Hrvatskoj

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićizrazio je u razgovoru za sutrašnji broj Vjesnika uvjerenost da ćeHrvatska 17. ožujka početi pregovore s Europskom unijom te je ustvrdioda "imamo sve više dokaza da general Ante Gotovina nije uHrvatskoj".
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je u razgovoru za sutrašnji broj Vjesnika uvjerenost da će Hrvatska 17. ožujka početi pregovore s Europskom unijom te je ustvrdio da "imamo sve više dokaza da general Ante Gotovina nije u Hrvatskoj".

Vjerujem da će pregovori početi 17. ožujka bez obzira na sve pritiske, no očito je da nismo bili učinili sve što je bilo potrebno, rekao je Mesić u interviewu uoči inauguracije.

Istaknuo je kako je potpuno uvjeren da nitko visokopozicioniran u ovoj vlasti ne stoji iza prikrivanja boravišta generala Gotovine. "Haaško tužiteljstvo sumnja iz drugih razloga. Naime, ako je netko prije skrivao nekog bjegunca od Haaškog suda, gdje piše da sada ne radi to isto. U tome je cijeli problem", smatra Predsjednik.

Na pitanje "što uopće možemo učiniti u sljedećih 30 dana", rekao je da "prvo moramo dati dokaze da smo učinili sve u procesuiranju onih koji su prikrivali dosadašnje haaške bjegunce, a kao drugo moramo dati dokaze da smo poduzeli sve kako bismo otkrili boravište generala Gotovine ako je u Hrvatskoj, ili bilo kakve dokaze da se nalazi izvan Hrvatske".

Na pitanje je li mu na Vijeću za nacionalnu sigurnost podastrt ijedan novi dokaz, rekao je da "imam sve više dokaza da Gotovina nije u Hrvatskoj" te da će ako se pokaže drukčije, javnost biti obaviještena, a da je "sada posao u punom jeku".

Na pitanje "imamo li možda, u suradnji sa stranim obavještajnim službama, dokaze gdje je ako nije u Hrvatskoj", Mesić je rekao: "Nemamo. Suradnju sa stranim obavještajnim službama sada smo intenzivirali. Ne bih htio nikoga imenovati, ali moram i to reći - neke su strane obavještajne službe surađivale više, neke manje. Sada surađuju sve".

Smatra da bi za Hrvatsku posljedice neulaska u EU u planiranim rokovima bile velike, jer bi se prolongiralo korištenje strukturalnih fondova koje dobivaju nove članice ulaskom u EU te se zaustavilo aktiviranje gospodarstva, zaustavio ukupni razvoj, a ostali bi smo i bez novog kapitala i tehnologije.

Predsjednik je istaknuo da Vlada poduzima sve da pregovori započnu, a najavio je i da će osobno lobirati kako bi pregovori s EU ipak počeli 17. ožujka.

Kako imam dobre odnose s mnogim šefovima država, osobno ću ih kontaktirati i pokušati objasniti hrvatske stavove i našu poziciju, istaknuo je, dodavši: Jer ako je itko veliki pobornik europskog udruživanja, onda je to Hrvatska. Poslao sam pismo francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu, ići ću početkom ožujka u Bruxelles i tamo ću se mnogima obratiti. Uoči inauguracije sastat ću se s Francom Frattinijem u Uredu...". Odgovorio je i kako se inauguracija jedino može "iskoristiti da prisutne upoznamo s hrvatskim stavovima te da ih oni prenesu šefovima svojih vlada i država".

Rekao je da u slučaju izostanka pregovora neće doći do prijevremenih izbora. Do njih će doći će ako ne riješimo probleme više od 320.000 nezaposlenih, ne aktiviramo gospodarstvo, ne procesuiramo kriminal iz pretvorbe, ocijenio je.

O slučaju Turek rekao je, uz ostalo, da svi koju dođu u Hrvatsku, pa tako i strani obavještajci, moraju poštivati hrvatske zakone. "U Turekovoj prezentaciji istaknuto je više njihovih susreta s našim građanima, ali za mene to nije značilo da su prisluškivani. Tražit ću da se provede procedura i utvrdi o čemu je riječ. Ako je netko prešao granicu dopuštenog, za to sam da bude sankcioniran."

U dužem razgovoru, uz ostalo, je istaknuo da je suradnja s premijerom Sanaderom u redu, a još je otvorenom ostavio mogućnost smjene ministra obrane Rončevića. Najavio je da će promijeniti strukturu svog Ureda - Budimir Lončar bit će konzultant za međunarodne odnose, Tomislav Jakić bit će najvjerojatnije savjetnik za vanjsku politiku, Vlatko Cvrtila savjetnik za vojna pitanja, a Siniša Tatalović za politički sustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙