FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 18. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati
ZAGREB, 18. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati

ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader putuje u subotu u službeni posjet Hašemitskoj Kraljevini Jordan, a u njegovoj pratnji bit će i izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika. Osim izaslanstva hrvatske gospodarske komore s premijerom putuju i ministar gospodarstva Branko Vukelić te ministar kulture Božo Biškupić. Predsjednik hrvatske Vlade u Jordanu će razgovarati sa svojim domaćinom, jordanskim premijerom Faisalom al-Fayezom, te s jordanskim kraljem Abdulahom II. Posjet Jordanu usmjeren je na jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa i obnovu tradicionalnog partnerstva hrvatskih poduzeća u toj regiji.

WASHINGTON

Svjetsko stanovništvo dosegnulo je 6,5 milijardi u 2005. unatoč niskoj stopi rađanja u razvijenim zemljama i visokom mortalitetu u zemljama u razvoju, pokazalo je novo izvješće Ujedinjenih naroda. Izvješće ocjenjuje da bi svjetsko stanovništvo moglo dosegnuti 7 milijardi 2012. te da bi se konačno moglo stabilizirati na oko 9 milijardi ljudi 2050. Stopa rasta smanjila se na sadašnjih 1,2 posto na godinu s 2 posto potkraj šezdesetih godina 20. stoljeća. Broj stanovnika s pet na šest milijardi povećao se tijekom razdoblja od 12 godina, odnosno između 1987. i 1999., što je najkraće razdoblje u kojemu je svjetsko stanovništvo naraslo za milijardu ljudi. Za sljedeću milijardu, sedmu, trebat će kako se očekuje 13 godina, kaže izvješće objavljeno pred sljedeće zasjedanje Povjerenstva za stanovništvo i razvitak u travnju. Na šest zemalja otpada polovica prirasta svjetskog stanovništva koja se između 2000. i 2005. procjenjuje na godišnjih 77 milijuna ljudi: Indiju (21 posto), Kinu (12 posto), Pakistan (5 posto) i Nigeriju, Sjedinjene Države i Bangladeš (po oko 4 posto svaka). Stanovništvo gradova raste ubrzano i očekuje se da će na njega otpadati polovica svjetskog stanovništva do 2007. Gradsko stanovništvo bi prema očekivanjima trebalo porasti na oko 5 milijardi 2030. s današnjih 3,2 milijarde, reklo je izvješće.

BANGKOK

Vrlo snažna eksplozija kamioneta-bombe usmrtila je u četvrtak šest osoba a 44 ih je ozlijeđeno ispred hotela na krajnjem muslimanskom jugu Tajlanda, objavila je u petak policija navodeći nove podatke. "Iako je samo dvoje službeno identificirano, čini se da su svi mrtvi Tajlanđani, istaknuto je, a među ozlijeđenima 13 ih ostaje na liječenju od čega pet u kritičnom stanju. Do atentata je došlo dva sata nakon što je premijer Thaksin Shinawatra završio turneju u tom području, gdje se založio za politiku koja će strogo kažnjavati muslimanski separatizam i obećao prekid nasilja koji su gotovo svakodnevni duže od godinu dana. Riječ je o najtežem atentatu od početka novog vala nasilja u siječnju 2004. godine na jugu zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom. Tajland, većinski muslimanska zemlja, pripisuje krivicu za to nasilje muslimanskim separatistima.

SEUL

SAD i Kina "aposlutno se slažu" o potrebi da dovedu Sjevernu Koreju za pregovarački stol o njezinu nuklearnom programu, izjavio je u petak američki izaslanik po povratku iz Pekinga. Christopher Hill, američki veleposlanik u Seulu i broj jedan američkog izaslanstva u nuklearnim pregovorima, također je pozvao na "usklađen" pristup američkih saveznika. "Imali smo dobru raspravu i apsolutno smo se složili oko potrebe da se Sjeverna Koreja uključi u proces", izjavio je Hill nakon posjeta Kini. "Kineske vlasti jasno su pokazale da vrše pritisak da se Sjeverna Koreja vrati te da apsolutno dijele taj cilj s nama", dodao je. Hill i južnokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Song Min-Soon sastali su se u četvrtak odvojeno sa šefom kineske diplomacije Liom Zhaoxingom, i njihovim kolegom u pregovorima Wuom Daweijem. Li je ponovio stajalište Kine o "podržavanju nenuklearnog korejskog poluotoka i, istodobno, pomaganju rješavanja razumne zabrinutosti Sjeverne Koreje zbog sigurnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙