FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 17. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak je počela rasprava o ustupanju suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu hrvatskom pravosuđu, koja se već nakon prvih istupa tužitelja i branitelja fokusirala na sporno pitanje kažnjivosti po zapovjednoj odgovornosti u kaznenom zakonodavstvu RH. Pred posebnim vijećem Haškog suda, kojim predsjedava sudac Alphonse Orie, u raspravi sudjeluju tužitelj Kenneth Scott, branitelji Čedo Prodanović i Željko Olujić, predstavnici RH Željko Horvatić i pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, te kao "prijatelj suda" (amici curiae) Davor Krapac. Drugi "amicus", Mirjan Damaška s američkog Sveučilišta Yale, nije nazočan sjednici zbog zdravstvenih razloga a njihov će zajednički podnesak iznijeti Krapac, rekao je sudac Orie. Ustupanje predmeta Hrvatskoj, glavna tužiteljica Carla Del Ponte predložila je 2. rujna 2004., no unatoč tome tužitelj Scott iznio je ambivalentan stav prema ustupanju predmeta, navodeći da se radi o teškim zločinima i optuženima visokog ranga, za koji bi "tužitelji željeli da se sudi u Den Haagu kada bi sud imao resursa i vremena".

MADRID

Španjolska je policija u četvrtak u Valenciji uhitila dvojicu navodnih pripadnika baskijske separatističke organizacije ETA-e i zaplijenila nešto eksploziva, priopćio je ministar unutarnjih poslova Jose Antonio Alonso. Dio središta Valencije blokiran je, a u hostel u kojem su bili ti pripadnici ETA-e pozvani su pirotehničari, objavili su španjolski mediji. Četiri policijska kombija blokiraju tu ulicu, javljaju mediji. "Španjolska policija uhitila je dvije osobe u Valenciji, muškarca i ženu, a sumnja se da su oni pripadnici ETA-e. Zaplijenjen je jedan pištolj, određena količina eksploziva i neki dokumenti", rekao je Alonso novinarima, a prenio je španjolski državni radio.

BEOGRAD

Hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori Tonči Staničić izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka kako pitanje granice između Hrvatske i Srbije i Crne Gore ne predstavlja problem u odnosima dviju zemalja najavivši kako će uskoro najveći dio pitanja oko utvrđivanja granice, posebice na Prevlaci i u sjevernom dijelu, biti riješen. "Pitanje granice ne predstavlja problem u odnosima između SCG i Hrvatske", rekao je hrvatski veleposlanik u intervjuu "Danasu", dodajući da će međudržavna diplomatska komisija za granice uskoro nastaviti rad na identifikaciji granice i da će "najveći dio pitanja, poput Prevlake i sjeverne granice uskoro biti riješen". Kako je najavio, "intenzivirat će se i rad na unapređenju pograničnog režima, u skladu sa standardima i praksom Europske unije, a u interesu stanovništva u pograničnom području".

PEKING

Kina će tijekom vikenda u Sjevernu Koreju poslati svojeg izaslanika u sklopu nastojanja da se Pjongjang pokuša privoljeti na povratak u pregovore čiji je cilj riješiti nesuglasice oko nuklearnog programa te zemlje, izvijestili su u četvrtak kineski dužnosnici. Na pregovore koji bi se trebali održati u subotu otputovat će visoki dužnosnik kineske Komunističke partije Wang Jiarui. Razgovarat će se o međunarodnim i regionalnim pitanjima, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Kong Quan za dpa. Novi pregovarač SAD-a u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, američki veleposlanik u Seulu Christopher Hill i zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Song Min otputovali su u četvrtak zajedno u Peking na hitne pregovore s kineskim dužnosnicima o Sjevernoj Koreji.

LONDON

Oko 30 kg plutonija, što je količina dovoljna za izradu sedam ili osam nuklearnih bombi, nedostaje u skladištu glavnog britanskog nuklearnog postrojenja, izvijestio je u četvrtak Times. Britanska vlada izvijestila je kako "nema indicija o tomu da nedostaje spomenuti materijal". Times piše da plutonij nedostaje u nuklearnom postrojenju u Sellafieldu na sjeverozapadu Engleske. Stručnjaci su za Times izjavili kako je informacija o incidentu zabrinjavajuća. Tijekom dana u četvrtak trebalo bi biti objavljeno redovito godišnje izvješće o stanju u nuklearnim postrojenjima, u kojem bi se trebala potvrditi ili opovrgnuti informacija koju je objavio Times.

RIM

U talijanskim gradovima Rimu, Milanu, Torinu i Bologni u četvrtak je ponovo na snazi ograničenje u vožnji osobnih automobila po načelu par-nepar brojeva na registarskim oznakama, kako bi se smanjila visoka razina zagađenosti zraka. Postoci ugljičnog monoksida i sitne prašine u zraku iznad su europskih normi i zabrane vožnje osobnim automobilima uvode se kako bi se pročistio zrak. U nedjelju će najvjerojatnije biti ponovno zabranjen promet svim vozilima, a u Milanu se čak razmišlja i o potpunoj četverodnevnoj blokadi prometa. Problem smoga u velikim gradovima biti će u petak razmatran i na sastanku vlade, najavio je u četvrtak ministar za okoliš Altero Matteoli nakon sastanka s gradonačelnicima 12 gradova.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen uputio je službeni poziv kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju da zajedno s njim sudjeluje na predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj Kosovu, 24. veljače u New Yorku. Izvori bliski Haradinaju navode da odluka o njegovu sudjelovanju još nije donesena te da će o tome biti odlučeno nakon sutrašnjeg sastanka s Petersenom. Moguće sudjelovanje Haradinaja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a bilo bi prvo, povijesno sudjelovanje jednog kosovskog premijera na sastanku najveće svjetske organizacije.

SANTA MARIA

Američki pop pjevač Michael Jackson vratio se u srijedu kući gdje se oporavlja od gripe nakon dva dana provedenih u bolnici i prekida sudskog procesa koji bi se trebao nastaviti u utorak u Santa Mariji. "Michael Jackson napustio je Marian Medical Center kako bi se nastavio oporavljati kod kuće", kazala je u priopćenju glasnogovornica Raymone Bain. "Jackson bi volio zahvaliti liječnicima i ekipi Marian Medical Centera za njegu koju su mu pružili", dodaje ta glasnogovornica. "Zdravstveno stanje pjevača je stabilno, ali mora i dalje biti pod nadzorom", izjavio je novinarima liječnik Todd Bailey, neposredno pred odlazak Jacksona iz bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙