FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina dobiva na sve većem značaju, mora suzbiti krivotvorenja - Davos

DAVOS, 27. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Sve većem gospodarskom značajuKine iskazana je čast na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF), nodirektor europskog farmaceutskog diva Novartisa pozvao je vlasti uPekingu da štite prava intelektualnog vlasništva.
DAVOS, 27. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Sve većem gospodarskom značaju Kine iskazana je čast na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF), no direktor europskog farmaceutskog diva Novartisa pozvao je vlasti u Pekingu da štite prava intelektualnog vlasništva.

Kineska vlada može se pohvaliti gospodarskim rastom iznad devet posto, a direktor Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja Fan Gang također je istaknuo relativno nisku zaduženost zemlje u odnosu na rast od 20 posto.

Victor Chu, predsjedatelj First Eastern Investment Group sa sjedištem u Hong Kongu, naglasio je vladinu promišljenu, selektivnu upotrebu tržišno-usmjerenih alata u cilju stišavanja uzavrelog gospodarstva u proteklih godinu dana.

I Steven Roach, glavni ekonomist u Morgan Stanleyu, kazao je da je optimističan u pogledu izgleda za kinesko gospodarstvo. Njemu se pridružuju i Jacob Frenkel, potpredsjednik American International Group i profesor ekonomije s Tokijskog sveučilišta Takatoshi Ito, koji je kazao da će Kina vjerojatno u 2005. drugu godinu zaredom zabilježiti gospodarski rast od 9,5 posto. "Ništa neće zaustaviti tog diva", kazao je Ito i dodao kako Kina podsjeća na japansko gospodarstvo iz 50-ih i 60-ih.

Frenkel procjenjuje da će Kina u idućih deset godina postići svoj cilj da 50 njezinih kompanija bude uvršteno među vodeće svjetske kompanije, dokle god će Peking biti predan svojim obvezama za poboljšanjem transparentnosti u korporativnom upravljanju i reformom tržišta kapitala.

Čelnik švicarskog farmaceutskog diva Novartis Daniel Vasella kazao je, međutim, da dobra volja koju pokazuje kineska vlada neće bez poduzetih napora biti dovoljna da se riješe pitanja krivotvorenja. Istaknuo je da će proći godine prije nego će Kina imati odgovarajući pravni okvir za zaštitu prava intelektualnog vlasništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙