FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

J. Njavro: Hrvatsko mučeništvo u Domovinskom ratu

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Dr. Juraj Njavro večeras je govorećio "hrvatskom mučeništvu" na tribini Hrvatskoga katoličkog društvaprosvjetnih djelatnika u Zagrebu ocijenio da je "kod nas je postalogotovo bezobrazno govoriti o našim žrtvama u Domovinskom ratu".
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Dr. Juraj Njavro večeras je govoreći o "hrvatskom mučeništvu" na tribini Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika u Zagrebu ocijenio da je "kod nas je postalo gotovo bezobrazno govoriti o našim žrtvama u Domovinskom ratu".

Bivši ministar hrvatskih branitelja i zdravstva, kirurg ratne bolnice u Vukovaru i zatočenik srpskih logora napomenuo je da su Srbi po podatcima UN-a od 1991. godine imali 480 logora.

U tim su logorima, rekao je dr. Njavro, prvi put u povijesti zatočenici prisiljavani da jedu vlastite fekalije i piju urin.

"U tim su se logorima radi prisilnih trudnoća prvi put sustavno izvodila silovanja," ustvrdio je Njavro i dodao kako su zatočenici često bili premještani u druge logore kako bi mogli zadovoljiti pohotu novopristiglih skupina.

"Do događaja u Lovasu kada su zatočeni Hrvati iz srpskih logora svojim tijelima morali čistiti minska polja umirući stravičnom smrti također nije u povijesti bio zabilježen takav način mučenja, dodao je Njavro.

"Srbi su logore otvarali i na okupiranom dijelu Hrvatske", rekao je Njavro i dodao kako su oni pod nadzorom UN-a ubilo oko 600 Hrvata.

Samo u Vukovaru je ubijeno osmero djece, napomenuo je Njavro, a najmlađoj bebi bilo je tek 6 mjeseci. Teško je ranjeno više od sedamdesetero djece, dodao je.

Njavro je napomenuo kako počinitelji žele potisnuti zločin.

"Ako im zaborav ne uspije, onda prelaze u žestoke napadaje", rekao Njavro i dodao kako taj primjer najbolje ocrtava srpska udruga Veritas koju vodi Savo Štrbac.

Kao odgovor na nezaboravljeni zločin, oni uveličavaju svoje žrtve, dodao je.

On je istaknu kako su Srbi i JNA uništili više od 1400 crkvenih i sakralnih objekata, 15 bolnica i preko 130 tisuća stambenih objekata.

Njavro smatra kako se mnogi političari danas poigravaju oprostom.

"Takvi ništa nisu učinili da žrtvi bude bar olakšana patnja", napomenuo je i dodao kako "zločin može oprostiti tek žrtva nakon što zločinac to zatraži."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙