FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Predstavljena knjiga "55 suvremenih židovskih pjesnika"

ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - U zagrebačkom Muzeju "Mimara" danasje predstavljena knjiga "55 suvremenih židovskih pjesnika" u izboruĐure Vidmarovića i prijevodu Jelene Zavičnaje.
ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - U zagrebačkom Muzeju "Mimara" danas je predstavljena knjiga "55 suvremenih židovskih pjesnika" u izboru Đure Vidmarovića i prijevodu Jelene Zavičnaje.

"Riječ je o pionirskom djelu u hrvatskoj kulturi kakvo do sada nismo imali", rekao je Vidmarović, napomenuvši kako je jezična barijera bila problem što nam jedna čudesna književnost na hebrejskom jeziku ranije nije bila dostupna.

Po njegovim riječima nijedan narod, kao židovski, od jednog mrtvog jezika, koji je bio jezik rabina i svetih knjiga, nije uspio stvoriti suvremeni jezik, zahvaljujući prije svega književnicima.

Akademik Ante Stamać istaknuo je kako u Hrvatskoj znanje o židovskoj literaturi nije neznatno, kako se paušalno hoće reći.

Govoreći o doprinosu židovskih književnika hrvatskoj i europskoj književnosti, Stamać je istaknuo da se u knjizi suvremenih židovskih pjesnika miješaju tri kompleksa - jezična tradicija, europsko naslijeđe i svakodnevni život.

"Poeziju nitko ne može tumačiti, svatko je treba čitati za sebe", rekao je Stamać, napomenuvši kako smatra da je ljudska riječ, pjesnička riječ - temelj opstanka.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova RH Gordan Bakota istaknuo je kako su odnosi s izraelskom državom stalno u usponu te kako će se u Zagrebu uskoro otvoriti izraelsko veleposlanstvo.

Podsjetivši na mnoge kulturne događaje u kojima su lani sudjelovali hrvatski umjetnici u Izraelu, Bakota je napomenuo kako s nekom državom ne postoje dobri odnosi ako nije razvijena kulturna suradnja.

Državni tajnik zauzeo se za više upoznavanja kroz kulturu te je najavio jaču promociju hrvatske kulture u svijetu i promocije drugih kultura u Hrvatskoj.

Na predstavljanju su govorili pomoćnik ministra kulture Čedomir Višnjić te, u ime mostarskoga izdavača, Zdravko Kordić, koji je izraelskoj veleposlanici Yael Rubinstein sa sjedištem u Beču darovao hrvatski prijevod knjige "55 suvremenih židovskih pjesnika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙