FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optuženici za otmicu Zagorčeva sina iznijeli svoje obrane

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu unastavku suđenja za otmicu sina umirovljenog generala VladimiraZagorca danas su završene obrane optuženika.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca danas su završene obrane optuženika.

Optuženi Marinko Gošuljević, koji je zajedno sa Sinišom Ježovitom i Darko Jaićem na početku suđenja priznao sudjelovanje u otmici, danas je naveo kako se u veljači prošle godine sastao s Ivanom Matekovićem, optuženikom koji je u bijegu i za kojega tužiteljstvo vjeruje da je organizator otmice.

Gošuljević je rekao da je u početku odbio prijedlog Matekovića da sudjeluje u otmici, no da je pristao kada mu je Mateković rekao "kako je posao siguran, da je on osobni čuvar te osobe, te kako je s njim i Novica Petrač".

Gošuljević je posvjedočio da su on i Libero Mateković bili u automobilu u koji su Ježovita i Ivan Mateković 23. veljače prošle godine, oko 16 sati, ugurali Zagorčeva maloljetnog sina i odvezli ga do jedne kuće u Vrbovcu. Priznao je da je polovinu otkupnine, odnosno 750 tisuća eura preuzeo od kurira City expressa na Trešnjevci, a novac je predao Ivanu Matekoviću. Idućeg dana je odustao od preuzimanja ostatka otkupnine jer je uočio da policija prati kurira. O tome je, kako je rekao, obavijestio Ježovitu koji se složio da je najbolje odustati i pustiti Zagorčeva sina. Kada je žrtva puštena Gošuljević tvrdi da je bio u stanu na Malešnici, gdje ga je policija i uhitila.

Gošuljević je negirao dio optužnice koji govori o organiziranoj skupini koja je trebala otimati djecu bogataša. Na upit zašto se odlučio sudjelovati u otmici rekao je kako je to bio trenutak slabosti jer je ostao bez posla i novca. "Napravio sam najveću grešku u životu i kad bih mogao vratiti vrijeme nikada na ovakvo što ne bih pristao", kazao je.

Ježovita je ispričao kako su ga policajci nakon uhićenja odveli na Sljeme, svukli do gola i tukli, te pucali iz pištolja kraj glave. Kazao je da ga je u otmicu "uvukao" Ivan Mateković, poručivši mu kako mora sudjelovati u otmici ili mu odmah vratiti 15 tisuća eura duga. Tvrdi da mu je Mateković prijetio te da je iz straha pristao sudjelovati u otmici. Ježovita se na kraju ispričao obitelji Zagorec, pogotovo otetom Tomislavu. "Nadam se da će shvatiti pod kojim sam okolnostima sudjelovao u svemu ovome, a zbog čega se kajem", kazao je Ježovita.

Smrček je potvrdio da je na zamolbu Gošuljevića nekoliko puta nazvao generala Zagorca i rekao mu ono što mu je napisao Mateković, nakon čega je prekidao vezu.

Dario Jaić je rekao kako nije znao da će u njegovu kuću biti doveden oteti mladić, niti je znao o kome je riječ. I on je optužio policiju za brutalnost prilikom uhićenja. Rekao je da su ga presreli na ulici i udarali nogama po tijelu i vrijeđali, nakon čega su ga svezali i ugurali u automobil, gdje ga je jedan udario i prislonio pištolj na glavu. Tvrdi da su ga i u postaji nastavili maltretirati i prijetiti da će mu i brata "strpati u zatvor".

Suđenje se nastavlja sutra kada će sudsko vijeće odlučiti o novim dokaznim prijedlozima branitelja optuženika, pa tako i o prijedlogu da se iz spisa izdvoje svi dokazi koji su prikupljeni prisluškivanjem i praćenjem za koje obrana smatra da su nezakoniti.

Osim šestorice optuženika koji su iznijeli svoje obrane, postupak se još vodi protiv bjegunaca braće Mateković - Ivana, Nikole i Libera, te Hrvoja Petrača. Za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙