FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pri kraju ispitivanje svjedoka tužiteljstva, uskoro na potezu obrana

BEOGRAD,12. veljače(Hina) - Na suđenju optuženima za ratni zločin naOvčari koje je počelo u ožujku prošle godine, u dosad provedenomdokaznom postupku, saslušan je 51 svjedok, među kojima i dva svjedokapokajnika te nekoliko svjedoka iz Hrvatske, koji su preživjelizahvaljujući tome što su izvučeni iz hangara i izdvojeni iz skupine od200 civila iz vukovarske bolnice koji su likvidirani.
BEOGRAD,12. veljače(Hina) - Na suđenju optuženima za ratni zločin na Ovčari koje je počelo u ožujku prošle godine, u dosad provedenom dokaznom postupku, saslušan je 51 svjedok, među kojima i dva svjedoka pokajnika te nekoliko svjedoka iz Hrvatske, koji su preživjeli zahvaljujući tome što su izvučeni iz hangara i izdvojeni iz skupine od 200 civila iz vukovarske bolnice koji su likvidirani.

Dosad saslušane svjedoke pred Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu uglavnom je pozvalo Specijalno tužiteljstvo, a po najavi predsjednika vijeća, suca Veska Krstajića, u nastavku suđenja u ožujku svoje će svjedoke predložiti obrana.

Prema svemu što se čulo od brojnih svjedoka, kao siguran zaključak može se uzeti ono što tvrde zastupnici obitelji ubijenih na Ovčari: tadašnja JNA zarobljenike je prepustila "na milost i nemilost" pripadnicima tadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica", koji su i optuženi kao neposredni počinitelji zločina. Činjenica da su nadležni iz JNA, Gardijske brigade i 80. motorizirane brigade iz Kragujevca u jednom trenutku povukli vojnike s Ovčare mogla bi, po neslužbenim najavama, dovesti i do proširenja optužnice za taj zločin i na neke pripadnike JNA, ali je pitanje - jednako kao i kad je riječ o eventualnom prijenosu haškog slučaja "vukovarske trojke" na srbijansko pravosuđe - bi li bilo svrsishodno suđenje tim optuženima pripojiti aktualnom, već poodmaklom, suđenju neposrednim izvršiteljima.

Oni su pak, svih 16 optuženih, porekli da su počinili zločin. Većina njih je, kako su kazali u obranama, bila na Ovčari na dan zločina, ali tvrde da su tamo bili zbog znatiželje ili zato što su nekoga tražili. Dva svjedoka pokajnika, međutim, tvrdili su drukčije i - prema onome što se neslužbeno moglo čuti, jer je njihovo svjedočenje bilo zatvoreno za javnost - potkrijepili navode optužnice koja tvrdi da su upravo optuženi organizirali i počinili likvidaciju "najmanje 192" ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Dosadašnji tijek suđenja stručna javnost, ali i sama glavna haška tužiteljica Carla del Ponte prigodom nedavnog službenog posjeta Beogradu, ocjenjuje kao vrlo korektan i vođen po međunarodnim pravnim standardima. Na vođenje suđenja, na predsjednika sudskog vijeća Krstajića i zamjenika specijalnog tužitelja za ratne zločine Dušana Kneževića, primjedbi nemaju ni članovi obitelji žrtava koji od početka suđenja prate postupak. No, u razgovorima s novinarima nerijetko ističu svoje razočaranje činjenicom da "svjedoci lažu" i kažu da ih "najviše boli što se istina o zločinu u Vukovaru nikad neće u potpunosti saznati".

Inače, obitelji oštećenih, zbog nekoliko manjih incidenata i provokacija, suđenje prate s galerije velike sudnice Specijalnog suda u Beogradu, odvojeno od članova obitelji optuženih, koji se nalaze iza prostora namijenjenog optuženicima, od kojih su odijeljeni neprobojnim staklom.

Suđenje će se nastaviti od 21. do 25. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙