FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND, HHO, Latin i Galić o kraćenju "Latinice"

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND)zatražilo je danas od Programskog vijeća i Etičkog povjerenstva HRT-ada ispitaju slučaj neemitiranja dva priloga o imovini premijera IveSanadera u emisiji "Latinica", a Vijeće za medije Hrvatskog helsinškogodbora za ljudska prava (HHO) ocijenilo je da je riječ o nezakonitomkraćenju emisije.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od Programskog vijeća i Etičkog povjerenstva HRT-a da ispitaju slučaj neemitiranja dva priloga o imovini premijera Ive Sanadera u emisiji "Latinica", a Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) ocijenilo je da je riječ o nezakonitom kraćenju emisije.

Programsko vijeće HRT-a danas je najavilo da će o tom slučaju raspravljati na idućoj sjednici na kojoj se očekuje očitovanje vodstva HRT-a, dok u Etičkom povjerenstvu zahtjev HND-a za sada nisu željeli komentirati.

"HND smatra da javnost ima pravo na punu istinu i nepristranu informaciju o spornom događaju te traži od Programskog vijeća i Etičkog povjerenstva HRT-a da ispitaju cijeli slučaj i o zaključcima obavijeste javnost", stoji u priopćenju HND-a u kojemu su neugodno iznenađeni kraćenjem priloga novinara Saše Kosanovića. Naime, od tri priče o premijeru Sanaderu na temu podrijetla imovine u "Latinici" je prekjučer emitirana samo jedna priča.

"Upozoravamo da taj i slični slučajevi uvijek upućuju na sumnju da se ne radi o profesionalnim nego o političkim standardima kada se donose takve i slične odluke", kažu u HND-u iz kojega od svih sudionika ovog slučaja traže da se jasno odrede prema načelu slobode medija zapisnom u Zakonu o medijima i Zakonu o HRT-u.

Vijeće za medije HHO-a smatra da je kraćenjem priloga bez znanja autora kršenje Zakona o medijima i protivno "dobrim profesionalnim običajima" koji, kako kažu u HHO-u, nalažu da urednik pri značajnom zahvatu u sadržaj novinarskog djela treba dobiti suglasnost autora ili u suprotnom uradak ne može biti objavljen pod imenom autora. U HHO-u podsjećaju da urednik može prerađen uradak objaviti pod vlastitom odgovornošću, no smatraju da u ovom slučaju to nije bilo provedivo s obzirom na izrazit autorski karakter "Latinice".

Za kraćenje emisije u HHO-u odgovornima smatraju vodeće ljude HRT-a kojima je, kažu u HHO-u, prva zadaća "bezuvjetna zaštita publicističke neovisnosti ustanove u kojoj rade".

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić izjavio je nakon današnje sjednice Programskog vijeća da je kraćenje novinarskih priloga uobičajena urednička praksa u svim medijima. Komentirajući najave o odlasku autora "Latinice" Denisa Latina s HTV-a, Galić je kazao da Latin mora nastaviti raditi emisiju jer je na to obvezan ugovorom.

S HRT-a je jučer priopćeno kako razlog uklanjanja dviju priča "Latinice" nije cenzura, već neprofesionalizam autora priloga u kojima su, po ocijeni vodstva HRT-a, izrečene "optužbe koje nisu potkrijepljene dokumentima". Na HRT-u također opovrgavaju Latinovu izjavu u medijima da je emisija skraćena bez njegova znanja i tvrde da ga je glavni urednik Informativnog programa Vladimir Rončević tražio da se prilog prilagodi profesionalnim standardima, s čim se on navodno složio, ali je odluku prepustio autoru priloga koji na to nije pristao.

"Vodstvo HRT-a jučerašnjim je priopćenjem preuzelo odgovornost na sebe i ono bi trebalo odgovarati. Nije pitanje što će biti samnom, već što će biti s onima koji su se poslužili cenzurom", izjavio je Latin Hini.

Na upit hoće li i dalje raditi "Latinicu" nije precizno odgovorio, no napomenuo je kako je već snimljena emisija koja će se emitirati idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙