FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRT: "Latinica" skraćena zbog neprofesionalizma

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska radiotelevizija (HRT)poslijepodne je izvijestila kako razlog uklanjanja dva priloga izjučer emitirane "Latinice" nije cenzura, već neprofesionalizam te dase pri odluci o skraćivanju priloga o imovini premijera Ive Sanaderavodilo računa da HRT zbog "Latinice" trenutno ima 13 sudskih sporova ukojima se od nje potražuje više od tri milijuna kuna.
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska radiotelevizija (HRT) poslijepodne je izvijestila kako razlog uklanjanja dva priloga iz jučer emitirane "Latinice" nije cenzura, već neprofesionalizam te da se pri odluci o skraćivanju priloga o imovini premijera Ive Sanadera vodilo računa da HRT zbog "Latinice" trenutno ima 13 sudskih sporova u kojima se od nje potražuje više od tri milijuna kuna.

Autor "Latinice" Denis Latin za današnji je tisak najavio kako će podnijeti ostavku jer je emisija skraćena bez njegova znanja.

U priopćenju HRT-ovog glasnogovornika Janosa Roemera navodi se da je odluku o kraćenju priloga od tri priče, u kojima se analizira podrijetlo imovine hrvatskog premijera, vodstvo HRT-a donijelo nakon što je utvrdilo da su u prilogu izrečene "optužbe koje nisu potkrijepljene dokumentima".

"Štoviše, u primjeru u kojem se tvrdi kako je Ivo Sanader od strane Miroslava Kutle svojedobno 'doniran' s 800 tisuća tadašnjih maraka (a temelj za takvu tvrdnju je tekst objavljen u jednom hrvatskom tjedniku te izjava novinara), autor priloga nije objavio podatak da je prijava odbačena i u 2001. i u 2002. godini (dakle u vrijeme kad Ivo Sanader nije bio na vlasti). U drugom prilogu također nepotkrijepljenom dokumentima, na neprimjeren i neprofesionalan način - temeljem izjava dvojice sugovornika - blati se i optužuje osoba o kojoj prilog govori. Ni u jednoj od dvije priče nije poštivano još jedno od osnovnih pravila struke - da se čuje i druga strana, a autor u prilogu nije konstatirao kako je Ivo Sanader odbio komentirati 'optužbe'", stoji u priopćenju.

Dodaje se i da je glavni urednik Informativnog programa Vladimir Rončević u ponedjeljak od Denisa Latina zahtjevao da se prilog prilagodi profesionalnim standardima, s čim se on složio, ali je odluku prepustio autoru priloga koji, kako kažu, "nije bio raspoložen za osobnu intervenciju". Kako nakon toga Rončević nije uspio doći do Latina, naziva urednicu emisije Vesnu Kolmanić. "Ona se ne protivi intervenciji, ali nije u prilici da se vrati na HTV i sama to učini", kaže Roemer.

U priopćenju se ne navodi tko ja na kraju skratio sporni prilog.

Na HRT-u tvrde kako u cijelom slučaju nije riječ o cenzuri, nego uobičajenom uredničkom poslu, koji se, kako kažu, obavlja u svakoj redakciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙