FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagađenje zraka može štetiti nerođenoj djeci

WASHINGTON, 16. veljače 2005. (Hina/Reuters) - DNA nerođene djece možebiti oštećen čak i prije rođenja ako njihove majke udišu zagađenizrak, stoji u studiji objavljenoj u utorak.
WASHINGTON, 16. veljače 2005. (Hina/Reuters) - DNA nerođene djece može biti oštećen čak i prije rođenja ako njihove majke udišu zagađeni zrak, stoji u studiji objavljenoj u utorak.

"To je prva studija koja pokazuje da izlaganje zagađivačima iz okoliša tijekom trudnoće može izazvati kromosomske nepravilnosti u fetalnom tkivu", rekao je Kenneth Olden, direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravstvenu znanost koja je financirala istraživanje.

Ova otkrića, dodao je, mogu dovesti do novih pristupa u zaštiti od određenih vrsta raka.

Ekipa istražitelja iz Centra za dječje zdravlje sveučilišta Columbia istraživala je 60 novorođenčadi. U sklopu studije promatrana su djeca koja su izlagana policikličnoaromatskim hidrokarbonatima koji imaju sastojke dobivene izgaranjem.

"Iako je istraživanje provedeno u susjedstvu Manhattana zagađivači se nalaze u svim gradskim područjima tako da se rezultati istraživanja mogu primijeniti na sva relevantna područja u drugim urbanim sredinama", kazala je znanstvenica Frederica Perera koja je vodila istraživanje.

Majke su bile grupirane u skupine visoke, srednje i niske izloženosti zagađenom zraku.

Da bi se odredila količina izlaganja zagađenom zraku majke su morale ispuniti upitnike i nositi zračne monitore tijekom tri zadnja meseca trudnoće.

Poslije se ispitivala krv u pupčanoj vrpci novorođenčadi s posebnom pozornošću usmjerenom na kromosome koji nose DNA.

"Primjetili smo prosječno 4,7 nepravilnosti na kromosomima na tisuću bijelih krvnih zrnaca kod novorođenčadi kod majki koje su spadale u skupinu niske razine izloženosti, a 7,2 na tisuću kod novorođenčadi iz skupine majki s visokom izloženošću zagađenom zraku", rekla je Perera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙