FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: Sjećanje na akademika Tomu Bosanca

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Razred za tehničke znanosti Hrvatskeakademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredio je danas komemorativnisastanak o prvoj obljetnici smrti akademika Tome Bosanca, redovitogačlana te najviše hrvatske znanstvene i kulturne ustanove od 1991.
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Razred za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredio je danas komemorativni sastanak o prvoj obljetnici smrti akademika Tome Bosanca, redovitoga člana te najviše hrvatske znanstvene i kulturne ustanove od 1991.

Akademik Bosanac je jedan od legenda zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i pripadaju mu posebne zasluge za njegov razvoj, istaknuo je govoreći o životu i radu akademika Bosanca njegov dugogodišnji suradnik Zijad Haznadar.

Bio je član skupine briljantnih profesora koji su osnivali FER, prvi fakultet elektrotehnike u Hrvatskoj, podsjetio je Haznadar te napomenuo kako je i autor nekoliko skripta i dva udžbenika, među kojima i monografije "Teorijska elektrotehnika" iz 1973. koji je bio izvrstan udžbenik generacijama studenata.

Znanstveno-stručni doprinos akademika Bosanca ogleda se na području elektrostrojeva, posebice sinkronih generatora, radara i indukcijskoga grijanja. Njegovo temeljno znanstveno opredjeljenje bila je konverzija energije i u tome je području, rekao je Haznadar, bio jedan od prvih znanstvenika u Hrvatskoj.

Tajnik Razreda za tehničke znanosti akademik Mirko Zelić istaknuo je pak da je akademik Bosanac ostavio veliki pečat u hrvatskoj znanosti, a one koji su imali čast poznavati ga osobno na svoj je topao i neposredan način učio kako stvarati prijatelje.

Tomo Bosanac rođen je 1918. u Starim Plavnicama kod Bjelovara, Diplomirao je 1943. na Tehničkome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta, a doktorirao 1955. tezom "Sinkroni strojevi s permanentnim magnetima".

Dio svoga radnoga vijeka (od 1945. do 1957.) radio je u "Končaru", a 1967. postavljen je za direktora Instituta za fiziku Instituta Ruđer Bošković.

Umro je u Zagrebu 12. kolovoza 2003.

(Hina) xipet ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙