FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kurirske službe prosvjedovale pred Saborom

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Dvjestotinjak radnika kurirskihslužbi prosvjedovalo je u srijedu pred Saborom protiv monopolaHrvatske pošte (HP) na pošiljke do sto grama, dok su radnici HP-aistodobno dijelili letke zastupnicima tvrdeći da svaka europska državaštiti interese nacionalnog poštanskog operatera.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Dvjestotinjak radnika kurirskih službi prosvjedovalo je u srijedu pred Saborom protiv monopola Hrvatske pošte (HP) na pošiljke do sto grama, dok su radnici HP-a istodobno dijelili letke zastupnicima tvrdeći da svaka europska država štiti interese nacionalnog poštanskog operatera.

Predloženim izmjenama Zakona o pošti definirane su, među ostalim, rezervirane poštanske usluge samo za HP kao javnog operatera, što uključuje i pošiljke do 100 grama sukladno EU direktivi, kao i univerzalne i kurirske usluge, te način odobravanja dozvola za tu djelatnost.

No predstavnici Sindikata kurirskih i dostavnih službi, tvrde da će, usvoji li se takav prijedlog zakona, 3.000 radnika u kurirskim službama ostati bez posla.

"Kad bi se počeo primjenjivati takav zakon dogodila bi se ružna stvar - 3.000 ljudi počelo bi raditi za istog poslodavca, a to je Zavod za zapošljavanje", rekao je čelnik Sindikata kurirskih službi Branko Regjo.

Ustvrdio je da su kuriri i dostavljači građani Hrvatske a ne kriminalci i građani drugog reda. "Samo želimo pravo na rad i normalnu egzistenciju naše djece i obitelji", kazao je Regjo.

Po nedavnim tvrdnjama čelnika kurirske tvrtke City Express, zakonskim izmjenama poslovanje će se omogućiti jedino tvrtkama koje će imati najmanje tri puta više cijene od HP-a, a to su isključivo međunarodne kurirske tvrtke kojima je fokus poslovanja na međunarodnoj dostavi, pa bi se tako uništile domaće tvrtke koje se bave distribucijom u Hrvatskoj.

Predstavnici Hrvatskog sindikata pošte (HSP) pak tvrde da ne oduzimaju radna mjesta nikome tko posluje po zakonu i samo žele da se uvede reda na tržištu poštanskih usluga. U lecima koje su jutros dijelili pred Saborom navode da svaka država štiti interese svojeg nacionalnog operatera.

Kažu također da je rezervirana poštanska usluga već smanjena u postojećem poštanskom zakonu s 2.000 grama na sto grama, što je na donjoj granici europskog standarda. Primjerice, rezervirane usluge do 350 grama imaju pošte u Francuskoj, Mađarskoj, Italiji i Grčkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙