FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMTPR i "City Express" o izmjenama Zakona o pošti

ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa irazvitka smatra da izmjene i dopune Zakona o pošti ne sadrže ni jednurestriktivniju odredbu u odnosu na postojeći zakon niti se njimaproširuje monopol Hrvatskih pošta, dok iz tvrtke City Express drže date izmjene vode širenju monopola Hrvatske pošte i onemogućuju daljnjirad kurirskih i dostavnih tvrtki.
ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka smatra da izmjene i dopune Zakona o pošti ne sadrže ni jednu restriktivniju odredbu u odnosu na postojeći zakon niti se njima proširuje monopol Hrvatskih pošta, dok iz tvrtke City Express drže da te izmjene vode širenju monopola Hrvatske pošte i onemogućuju daljnji rad kurirskih i dostavnih tvrtki.

Ministarstvo u današnjem priopćenju navodi da nove izmjene, koje će uskoro u saborsku proceduru, vode liberalnijem Zakonu te sadrže i efikasnije mjere protiv prekršitelja Zakona, čime su pogođeni oni koji su na sustavnom kršenju Zakona razvili posao.

Pritom ističu i da "nijedna prava kurirska tvrtka u Hrvatskoj ne krši Zakon, niti je protiv novih izmjena Zakona osim tvrtke 'City Express'". Ta se tvrtka, tvrde u Ministarstvu, "samo prikazuje kurirskom, što nije, jer jedina ignorira i krši hrvatske propise ne želeći se registrirati kao kurirska tvrtka". Napominju i da ta tvrtka u "pravilu drastično krši" postojeći Zakon, jer jednostavnim rječnikom izraženo, raznosi poštu, ali samo u većim gradovima gdje je to isplativo. Zbog toga je, kažu iz Ministarstva, protiv nje podneseno već nekoliko prekršajnih prijava.

U svom reagiranju na priopćenje Ministarstva, predsjednik Uprave "City Expressa" Boris Vidić ističe da za teške optužbe Ministarstvo ne iznosi nikakve dokaze te će "zbog svih neistina i neutemeljnih optužbi podnijeti kaznenu prijavu za klevetu i za zlouporabu položaja" protiv državnog tajnika u MMTPR-u Dražena Bregleca (koji je ujedno i potpredsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih pošta), te zatražiti naknadu štete od 10 milijuna kuna.

Vidić navodi da se njegova tvrtka ne bavi raznošenjem pošte nego prijenosom poslovne dokumentacije te da svoje usluge, na zahtjev naručitelja, obavljaju na teritoriju cijele Hrvatske. Pritom dodaju i da je njihovo poslovanje više puta nadzirala gospodarska inspekcija Državnog inspektorata, koja nikada nije našla bilo kakvu nepravilnost.

Podsjećaju i da je Sabor pri lanjskom usvajanju Zakona o pošti obvezao Vladu na donošenje zakona o kurirskim uslugama u roku 60 dana, za što su rokovi, kako kažu, davno istekli. Umjesto toga zakona Ministarstvo predlaže izmjene i dopune koje će, ocjenjuju, još više otežati poslovanje kurirskih i dostavnih tvrtki. Time, smatraju, Ministarstvo direktno krši zakon i ignorira odluke Sabora.

Iz Ministarstva pak naglašavaju da je analizom poštanskih tržišta u Europi utvrđeno da ni u jednoj zemlji ne postoji poseban zakon o kurirskim uslugama već su one definirane u sklopu zakona o pošti. Stoga su, pojašnjavaju, izradili izmjene i dopune Zakona o pošti kojima se preciznije uređuje područje kurirskih usluga. Te će izmjene uskoro biti u saborskoj proceduri, a pozitivna mišljenja dobili su i od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Ministarstva europskih integracija te drugih.

Hrvatska je Vlada, ističu iz Ministarstva, odlučna spriječiti svaku situaciju nezakonitog ponašanja te osnažiti instrumente djelovanja pravne države i provođenje zakona. To se pak, dodaju, "prekršiteljima zakona poput 'City Expressa' očito ne sviđa, pa stoga agresivno, preko Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i preko nekih medija šire svoju 'istinu', tužakaju RH u Bruxellesu i vrše pritisak na dužnosnike i službenike koji provode Vladinu politiku uvođenja reda i pridržavanja Zakona".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙