FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska pošta lani poslovala s gubitkom od 100 milijuna kuna

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska pošta (HP) zbog, kakotvrde, nesređenog stanja na tržištu poštanskih usluga i određenihunutrašnjih slabosti, poslovnu je godinu 2004. završila s gubitkom do100 milijuna kuna, koji se još može povećati za 50 milijuna kunapotraživanja u radničkim sporovima protiv te tvrtke, kazao je danaspredsjednik uprave Hrvatskih pošta (HP) Milan Skoblar.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska pošta (HP) zbog, kako tvrde, nesređenog stanja na tržištu poštanskih usluga i određenih unutrašnjih slabosti, poslovnu je godinu 2004. završila s gubitkom do 100 milijuna kuna, koji se još može povećati za 50 milijuna kuna potraživanja u radničkim sporovima protiv te tvrtke, kazao je danas predsjednik uprave Hrvatskih pošta (HP) Milan Skoblar.

HP, kao javni operater koji svoje usluge mora obavljati pod istim uvjetima i cijenama na cijelom području zemlje, ima 12 tisuća radnika i 1.148 poštanskih ureda. Od toga je 445 ureda na otocima i područjima od posebne državne skrbi, čiji je prosječni godišnji gubitak 68 milijuna kuna (30 milijuna kuna na otocima), rekao je Skoblar na konferenciji za novinare.

Naglašavajući kako nisu protiv liberalizacije tržišta i konkurencije, Skoblar ističe i da se HP sam financira, da ništa ne dobiva iz proračuna te da samo traže da se poštuju zakoni i propisi koji reguliraju tržište poštanskih usluga.

Zbog konkurencije na tržištu rezerviranih poštanskih usluga, do 100 grama, HP godišnje gubi između 50 i 60 milijuna kuna, procjenjuje Skoblar, navodeći da ipak te podatke treba uzeti s rezervom jer su izvedeni na bazi broja pošiljaka koje su izgubili od korisnika. Te usluge čine od 30 do 50 posto ukupnih pošiljaka koje HP godišnje ostvari, kazao je Skoblar.

Izmjenama Zakona o pošti, koji će uskoro u saborsku proceduru, definirane su, među ostalim, rezervirane poštanske usluge samo za HP kao javnog operatera, što uključuje i pošiljke do 100 grama sukladno EU direktivi, kao i univerzalne te kurirske usluge i na koji način se odobravaju dozvole za tu djelatnost.

Iz HP-a odbacuju tvrdnje da je donesen pravilnik po kojem bi se HP-u iz proračuna nadoknađivali gubici sa otoka i područja posebne državne skrbi, kazavši tek da je HP naveden u programu održivog razvoja otoka, ali treba vidjeti što će to donijeti.

HP, ustvrdio je Skoblar, nije podnio nikakve prijave protiv kurirske službe City Express, a po njihovim informacijama resorno Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka podnijelo je prijave protiv te tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙