FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

KOMARNICA - U Komarnicu nedaleko od Nove Gradiške danas je oko podne iz Iraka stigao dvadesetosmogodišnji Zlatko Pavčević, za čijeg se oca Ivana, također vozača, sumnja da je poginuo. Zlatko sada zajedno s obitelji čeka službene vijesti o sudbini svoga oca za kojega mediji javljaju da je smrtno stradao u granatiranju kamionskog konvoja kod iračkog grada Tikrita. Pavčevići su na put pošli u početku siječnja, ali su se nakon ulaska u Irak razišli jer je otac otišao prvim konvojem, a Zlatko je pošao dan poslije, no na ulazu u Mosul kamion mu je pogođen granatom. Na sreću, rekao je, stradala je samo prikolica, ali on više nije mogao nastaviti vožnju, te je bio prisiljen ostati u američkoj bazi u Mosulu. Nakon toga se, kazao je, više nije vidio s ocem već su se samo čuli mobitelom.

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu priopćilo je danas kako je operativnom obradom utvrđeno da nema osnovane sumnje da su počinjena kažnjiva djela silovanja ročnika ili seksualnog zlostavljanja drugih osoba u Lori i drugim vojarnama. Županijska državno odvjetništvo u Splitu u priopćenju navodi da se tijekom obradbe razgovarano s više navodnih oštećenika i drugih osoba, od kojih su neke odbile o tim događajima bilo što kazati. Državno je odvjetništvo pregledom dokumentacije i drugim postupcima zaključilo da nema osnovane sumnje da su počinjena kažnjiva djela koja podliježu progonu po službenoj dužnosti.

ZAGREB - Predsjednik Uprave CityExpress-a Boris Vidić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o pošti širi monopol Hrvatske pošte, čime se onemogućava daljnji rad hrvatskih kurirskih i dostavnih tvrtki. Zakonskim izmjenama poslovanje će se omogućiti jedino tvrtkama koje će imati najmanje tri puta više cijene od Hrvatske pošte, a to su isključivo međunarodne i kurirske dostavne tvrtke kojima je fokus poslovanja na međunarodnoj dostavi. Na taj će se način, drži Vidić, uništiti rad domaćih kurirskih i dostavnih tvrtki, budući su one jedine koje se bave distribucijom i dostavom na području Hrvatske. Ukoliko dođe do izmjene i dopune zakona, kazao je Vidić, tvrtka CityExpress bit će prisiljena otpusti 600 od ukupno 650 zaposlenika.

ZAGREB - Hrvatski sabor je današnje zasjedanje završio raspravom o Izvješću o radu Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje za razdoblje od 2001. do 2004. U izvješću se upozorava na loše stanje u sustavu visokog obrazovanja, nedostatak novca, lošu organizaciju nastave i predugo studiranje. Izvješćem se upozorava i na nedostatak znanstveno-nastavnog kadra te na činjenicu da je broj studenata zadnjih godina porastao za 47, a nastavnika za samo tri posto. Zastupnički klubovi pohvalili su hrabrost članova Vijeća u ocjeni stanja, ali i upozorili da Vijeće ne bi trebalo čekati tako dugo da bi upozorilo na određene teškoće, poput pokušaja pritisaka na autonomiju Vijeća.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) upozorila je danas da će uslijediti nove ustavne tužbe umirovljenika, ne riješi li se problem velike razlike u visini mirovina koje su ostvarene prije i nakon stupanja na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju. Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan rekao je na konferenciji za novinare da mirovina ostvarena prije 1. siječnja 1999., kada je stupio na snagu Zakon o mirovinskom osiguranju, prosječno iznosi 1.918 kuna, dok prosječna mirovina ostvarena nakon primjene tog zakona iznosi 1.488 kuna ili 430 kuna manje. Dodao je da je primjenom zakona došlo do velikog nesrazmjera između "starih" i "novih" umirovljenika unutar istog mirovinskog sustava kao i do apsurdne situacije - "što duže radiš imaš manju mirovinu".

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić potvrdio je danas da će se Vijeće za nacionalnu sigurnost sastajati svaki tjedan, rekavši da će na tim redovitim sastancima izvješća podnositi sve obavještajne agencije, nadležna ministarstva i državni odvjetnik. U izjavi koju je dao novinarima u Hrvatskome državnom arhivu gdje je nazočio predstavljanju knjige Ive Goldsteina "Židovi u Zagrebu 1918.-1941", predsjednik Mesić istaknuo je da je na sinoćnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost bilo riječi o dosadašnjemu radu toga vijeća te da je dogovoreno što treba raditi ubuduće. Potvrdio je da je glavna tema sinoćnjega sastanka bio "slučaj" umirovljenoga generala Ante Gotovine dodavši da se razgovaralo i o nekim drugim temama, ali nije rekao o kojima. Na pitanje novinara je li bilo riječi i o "slučaju prisluškivanja novinara", predsjednik Mesić odgovorio je da ta tema bila samo spomenuta te da je "cijeli slučaj u proceduri".

ZAGREB - Knjigu povjesničara Ive Goldsteina "Židovi u Zagrebu 1918.-1941." predstavili su danas u Hrvatskom državnom arhivu (HDA) umirovljeni profesori Mirjana Gross i Viktor Žmegač, arhitekt Aleksander Laslo, Andrea Zlatar i autor. Povjesničarka Mirjana Gross istaknula je da knjiga sadrži brojne činjenice prikupljene iz dosad nepoznatih izvora o povijesti zagrebačke židovske zajednice u razdoblju između dva svjetska rata. Gross se nada da će knjiga pobuditi pozornost čitatelja kojima će pružiti iscrpan uvid u to kako je izgledala, djelovala i živjela jedna zagrebačka građanska zajednica, koja je nestala u Drugome svjetskom ratu.

ZAGREB - Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić izjavio je danas u prigodi obilježavanja 15. obljetnice obnove rada Matice hrvatske kako je ta hrvatska kulturna ustanova konzervativna, nacionalna i euroskeptična. "Naša je skepsa europska, a ne balkanska", rekao je Zidić, dodavši da ga čudi "kako to ne razumiju naši europejci". Upozorivši i na pogibelj od mogućih balkanskih integracija, Zidić je rekao kako bi povijest koja se ponavlja mogla biti tragedija. Istaknuo je da je "naša dužnost da ju izbjegnemo".

ZAGREB - U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su članovi obitelji identificirali posmrtne ostatke 12 žrtava zločina iz ratne 1991., ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije i tijelo jedne žene preuzete iz BiH. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor koja je bila na identifikaciji, rekla je da su identificirana trojica branitelja, trojica pripadnika Narodne zaštite i šest civila, devet muškaraca i tri žene. Dodala je da se u tom ukupnom žalosnom broju radi o osmero osoba koje su bile na popisu zatočenih i nestalih i o četvero koje su u kategoriji poginulih. Kosor je navela da je na popisu zatočenih i nestalih još 1168 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙