FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena Malićeva "Gombrowicziana"

ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatsko filološko društvo izZagreba objavilo je u biblioteci Književna smotra knjigu ZdravkaMalića "Gombrowicziana".
ZAGREB, 25. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba objavilo je u biblioteci Književna smotra knjigu Zdravka Malića "Gombrowicziana".

Knjiga uglednoga hrvatskog polonista Zdravka Malića (1933.-1997.) bavi se stvaralaštvom jednog od najvećih poljskih pisaca 20. stoljeća, Witolda Gombrowicza, čija su djela hrvatskim čitateljima poznata upravo iz Malićevih prijevoda.

Malić u Gombrowicziani daje zaokružen i temeljit uvid u opus Witolda Gombrowicza (1904.-1969.) ali i primjere iz piščeva stvaralaštva u obliku male antologije.

Prvi dio Gombrowicziane sastoji se od devet Malićevih studija koje prate najznačajnija uporišta piščeva opusa.

Većina studija objavljena je u poljskoj i francuskoj znanstvenoj periodici ("L'Herne", "Dialog", "Literatura na Swiecie") i zahvaljujući njima Zdravko Malić se u svijetu afirmirao kao jedan od najuglednijih stručnjaka za Gombrowicza i modernu poljsku književnost, napominje urednica biblioteke Irena Lukšić.

U drugome dijelu knjige, Malić je u skraćenom obliku prezentirao reviju ponajboljih Gombrowiczevih tekstova. U izboru su ulomci iz radova: Mehanizam života, Banket, Ferdydurke, Ivona, kneginjica od Burgunda, Vjenčanje, Trans-Atlantik, Dnevnički zapisi, Pornografija, Kozmos, Opereta i O Danteu.

Knjigu Gombrowicziana za tisak je priredila autorova udovica, hrvatska jezikoslovka Dragica Malić.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙