FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 15. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je u utorak predsjedniku Svenarodnog kineskog kongresa NR Kine Wuu Bangguou brzojav sućuti u povodu katastrofalne nesreće u rudniku ugljena na sjeveroistoku Kine u kojoj je poginulo najmanje 203 rudara, priopćio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Nesreća se dogodila u ponedjeljak poslijepodne u rudniku u Fuxinu, u pokrajini Liaoning, a uzrokovala ju je eksplozija metana. Poginula su najmanje 203 rudara.

Riječ je o najgoroj rudarskoj nesreći u Kini u posljednjih 14 godina.

"Poštovani gospodine predsjedniče, dopustite mi da uz iskreno suosjećanje, u ovim teškim trenucima za Narodnu Republiku Kinu, posebno za obitelji i najbliže stradalih u katastrofalnoj rudarskoj nesreći u gradu Fuxinu, u ime zastupnika Hrvatskog sabora i moje osobno ime, Vama i svim zastupnicima Svekineskog narodnog kongresa, uputim iskrene izraze sućuti", navodi se u brzojavu sućuti.

DUBAI

Priopćenje koje se pripisuje al Qaidi, a koje je postavljeno na Internet u utorak, opovrgava da su islamisti ubili bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja i tvrdi da iza napada stoje sirijski ili izraelski obavještajci.

Priopćenje je potpisala nepoznata skupina - Organizacija al Qaide na Levantu. Ono je postavljeno na islamističku web stranicu, koju često koristi al Qaida, dan nakon što je druga nepoznata islamistička skupina preuzela odgovornost za napad u Bejrutu u kojem je ubijen Hariri. "Ovo je očito operacija koju je isplanirala jedna državna obavještajna agencija...i za to bi mogao biti odgovoran Mosad, ili sirijski ili libanonski režim", stoji u priopćenju.

Bivši libanonski premijer Rafik Hariri, zajedno s još devet drugih osoba, ubijen je u ponedjeljak u bombaškom napadu u Bejrutu. Levant je povijesno ime za regiju koja uključuje današnju Siriju, Libanon, Izrael, Jordan i palestinske teritorije.

RAMALLAH

Palestinska samouprava i Izrael postigli su načelni sporazum o prijenosu sigurnosnog nadzora na Palestince u gradovima Zapadne obale, među kojima Jerihonu, izjavio je u utorak palestinski ministar Saeb Erekat.

"Dogovorili smo se da će se povlačenja, počevši od onog predviđenog u Jerihonu, zahvatiti čitave urbane zone a ne samo gradove, da će okolne barikade biti srušene a blokada ukinuta", izjavio je ministar zadužen za pregovore Saeb Erakat.

Izjavio je kako je zaključio načelni sporazum o tim pitanjima u razgovoru u ponedjeljak navečer s Dovom Weisglassom, savjetnikom izraelskog premijera Ariela Sharona.

STRASBOURG

Komisija protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe (ECRI) kritizirala je u utorak Austriju zbog antisemitizma i diskriminacije Afrikanaca, muslimana i Roma.

"Rasizam i rasna diskriminacija i dalje pogađaju svakodnevni život pripadnika manjinskih skupina, osobito Afrikanaca, muslimana i Roma", navodi ECRI u izvješću objavljenom u utorak.

Izvješće, usvojeno u lipnju 2004., upozorava također da antisemitizam u Austriji predstavlja i dalje "razlog za zabrinutost" te da se stajalište austrijskog javnog mnijenja prema tražiteljima azila posljednjih godina pogoršalo.

ECRI stoga predlaže austrijskim vlastima da osnuju neovisan organ za borbu protiv rasizma i rasne diskriminacije i više poštuju prava azilanata. Preporuča također mjere protiv rasizma i ksenofobije u javnim raspravama te promjenu odnosa snaga reda prema manjinskim skupinama.

ATENA

Snažna oluja pogodila je u utorak Atenu, gdje je jedna žena ozlijeđena pri padu grane, jedan je gat uništen a više desetaka stabala i reklamnih panoa potrgano tijekom jutra, dok su vlasti savjetovale stanovnicima da se ne kreću ako ne moraju.

Dok je vjetar iznad grada dosezao više od 100 kilometara na sat, dežurne službe zaprimile su oko 250 poziva vezanih uz pad reklamnih panoa, grana, stabala i različitih predmeta.

Pristanišni nasip koji štiti marinu s jahtama u luci Pirej uništili su valovi, a više desetaka plovila je oštećeno, javila je grčka novinska agencija ANA. Promet brodova prema otocima obustavljen je iz luke Pirej još od ponedjeljka.

TRIPOLI

Libijski čelnik Moamar Gadafi napao je poziv glavnog tajnika UN-a Kofija Annana Europskoj Uniji i NATO-u da pomognu u okončanju humanitarne krize u sudanskoj regiji Darfur, kazavši da to predstavlja opasnost stvaranja krize poput one u Iraku.

Annan je pozvao NATO i EU na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu u nedjelju da pomognu u Darfuru, objasnivši da je misija Afričke unije neodgovarajuća za izazov u toj sudanskoj regiji.

"Izjava brata Kofija Annana je vrlo opasna i zaustavlja nas u nastavku afričkih napora. Ako njegova izjava dovede do provedbe u tom smislu to će od Sudana napraviti drugi Irak", rekao je Gadafi, a prenijela libijska agencija Jana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙