FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 15. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Kineska vlada je naredila u utorak lokalnom tisku da o rudarskoj nesreći, u kojoj su u ponedjeljak u Fuxinu poginule najmanje 203 osobe, javlja samo prenoseći službene informacije naveli su novinari.

Odredba je stigla iz pokrajinskog Odjela za propagandu i upućuje lokalne medije da koriste samo informacije službene agencije Nova Kina, dodao je isti izvor. Kineski novinari koji su se pokušali približiti mjestu katastrofe svjedoče da su bili odbijeni.

Kineski tisak je izložen drastričnoj kontroli za sve informacije koje vlasti smatraju osjetljivima, a najčešće se radi političkim i socijalnim pitanjima.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u ponedjeljak američki Kongres da obnovi Patriotski zakon, američki zakon donešen za borbu protiv terorizma kritiziran da ugrožava građanske slobode.

Govoreći na svečanosti polaganja prisege novog državnog odvjetnika Alberta Gonzalesa Bush je rekao da je Patriotski zakon sredstvo koje se pokazalo ključnim za američki uspjeh u pronalaženju terorista i rušenje njihovih planova. On je pozvao Kongres da brzo obnovi sve odredbe Zakona čiji mnogi ključni elementi prestaju važiti krajem godine.

Patriotski zakon donešen je nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i ojačao je ovlasti FBI-a u nadzoru i istrazi u terorističkim slučajevima, njegove ovlasti da dođe do određenih osobnih podataka u takvim slučajevima te dopustio tajne postupke u slučajevima s imigrantima. Američke skupine za zaštitu ljudskih prava i zagovornici prava na privatnost kritizirali su taj zakon tvrdeći da ugrožava građanske slobode.

JERUZALEM

Izraelski ministar unutarnjih poslova Ophir Pines najavio je u utorak osnivanje novog izraelskog naselja u pustinji Negev za prihvat doseljenika koji 2005. trebaju biti evakuirani iz pojasa Gaze.

Ministar je rekao novinarima da je 90 hektara zemlje namijenjeno za novo naselje Haloutzit 4. Novo naselje bi trebalo prihvatiti oko 500 obitelji doseljenika nakon evakuacije naselja tijekom dvanaest tjedana počevši od srpnja 2005.

Izraelski parlament treba raspraviti u utorak zakon o odšteti doseljenika, prije drugog i trećeg čitanja u srijedu. Vlada ima veliku većinu za to konačno izglasavanje zakona, prema parlamentarnim izvorima.

SEUL

Sjeverna Koreja razvila je poboljšanu verziju rakete "scud" kojom može gađati ciljeve u većem dijelu japana, javljaju u utorak mediji u Južnoj Koreji.

Scud-ER, kako nazivaju ovu verziju projektila, ima domet od 1.000 kilometara ali i veću preciznost, javlja list Chosun Ilbo, pozivajući se na neimenovani vladin izvor u Seulu.

Američki sateliti snimili su radove na razvoju projektila i sada traže daljnje dokaze, navode novine. Ministarstvo obrane u Seulu nije dalo nikakav komentar ovih informacija.

HANOI

Najnovija epidemija ptičje gripe u Vijetnamu, od koje je u nešto više od mjesec dana umrlo 13 osoba, pokazuje znakove jenjavanja, u zadnjih tjedan dana nije zabilježen ni jedan novi oboljeli, izvijestila je u utorak vijetnamska vlada.

Odjel za zdravlje životinja u izvješću je ustvrdio da širenje smrtonosnog virusa H5N1, koji je od izbijanja krajem 2003. u Aziji ubio 45 ljudi, prošlog je tjedna uzrokovao nove infekcije u šest provincija.

No, virus, koji se od prosinca prošle godine proširio na više od pola vijetnamskih 64 provincija i gradova, nije uzrokovao nove infekcije kod peradi u sedam provincija u zadnja tri tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙