FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPZS o operativnom programu razvitka govedarstva

ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski poljoprivredni zadružnisavez (HPZS) zatražio je danas da se zadružni sustav aktivnije uključiu operativni program razvitka govedarske proizvodnje, a traži i da seu izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zadrugama da prvenstvopri zakupu neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.
ZAGREB, 2. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski poljoprivredni zadružni savez (HPZS) zatražio je danas da se zadružni sustav aktivnije uključi u operativni program razvitka govedarske proizvodnje, a traži i da se u izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zadrugama da prvenstvo pri zakupu neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.

Istaknuto je to na današnjoj sjednici Nadzornog i Izvršnog odbora tog saveza. Predsjednik saveza Željko Mataga zatražio je da se zadružni sustav aktivnije uključi u ostvarivanje operativnog programa razvitka govedarske proizvodnje, jer su, po njemu, zadruge glavni nositelji primarne proizvodnje mlijeka i mesa.

Bez aktivnijeg učešća zadruga u realizaciji tog programa bit će dosta problema, a riječ je o velikim sredstvima koja je jako teško vraćati ukoliko se gospodarstva organizacijski i tehnološki ne pripreme na iskorak vođenja takve proizvodnja, kazao je Mataga.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Ivo Jakopović kazao je da se programom želi restrukturirati govedarski sektor, jer postojeći proizvodni sustavi nisu konkurentni onima u EU. Programom bi se trebala ostvariti konkurentnu govedarsku proizvodnju u ciljanim skupinama, odnosno obiteljskim domaćinstvima.

Programom se u pet godina planiraju investicije vrijedne oko 2,5 milijardi kuna u gradnju 1.200 novih farmi prosječnog kapaciteta 40 krava, kao i adaptacija oko 6.000 postojećih farmi čija bi kapacitet nakon adaptacije bio oko 15 krava, pojasnio je Jakopović.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) kreditirat će farmere kreditima na 10 godina i s dvije godine počeka, a kamata je smanjena sa 5 na 4 posto. Riješeni su i problemi za jamstvima za kredite, pa će tako Hrvatska agencija za malo gospodarstvo osiguravati 50 posto iznosa jamstva bez upisa na nekretnine, dok drugih 50 posto preuzima HBOR upisom na nekretninu koja se gradi.

Ministarstvo je osiguralo kapitalna ulaganja u iznosu od 25 posto od investicije, do iznosa od pola milijuna kuna, a za taj će se iznos umanjivati glavnica kredita.

Savez traži i da se izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje priprema resorno ministarstvo, zadrugama da prioritet pri zakupu neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.

Najznačajnija novina bit će, kako je rečeno, da pravo prvenstva pri zakupu zemljišta imaju osobe koje se bave govedarskom proizvodnjom ili proizvodnjom višegodišnjih nasada, kao i da vlasnik neobrađenog zemljišta, bilo u privatnom ili državnom vlasništvu, mora to zemljište dati u zakup.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙