FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dramatično poboljšanje japanskih profita iz inozemnih operacija

TOKIO, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - Skok viška u japanskoj bilanciplaćanja ostvaren u prosincu 2004. za neočekivano snažnih 35,1 postorezultat je dramatično poboljšanih povrata od ulaganja u inozemneoperacije i usluge, izvijestilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvofinancija.
TOKIO, 14. veljače 2005. (Hina/AFP) - Skok viška u japanskoj bilanci plaćanja ostvaren u prosincu 2004. za neočekivano snažnih 35,1 posto rezultat je dramatično poboljšanih povrata od ulaganja u inozemne operacije i usluge, izvijestilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.

Ukupni je višak u bilanci plaćanja dosegnuo 1.620 milijardi jena, odnosno 15,3 milijarde dolara, te je bio iznad procjena analitičara, koje su se kretale u visini 1.270 milijardi jena.

"Ukupni višak povećan je zbog porasta viška u vanjskotrgovinskoj razmjeni te smanjenja deficita u razmjeni usluga", priopćilo je to ministarstvo.

Japanske kompanije ostvarile su veće profite nego lani na svojim inozemnim operacijama, posebice u Kini i u uslužnom sektoru.

Najnoviji podaci potvrđuju da je japanska trgovina još u fazi prilagodbe, no oštrina te prilagodbe slabija je nego se očekivalo, tvrdi ekonomist Daiwa Institute of Research, Tatsuya Torikoshi. "Manja ali snažna gospodarstva poput Rusije, Južnoafričke Republike, Meksika i Brazila podržali su japanski izvoz", kazao je.

Za cijelu 2004. višak u japanskoj bilanci plaćanja dosegnuo je rekordnih 18.590 milijardi jena, 17,9 posto viši nego godinu ranije. Izvoz je pritom povećan 12,3 posto, a uvoz 10,9 posto.

"Sada je vrijeme za Japan da ubere plodove svojih prijašnjih inozemnih investicija", ustvrdio je Masaaki Kanno, glavni ekonomist JP Morgan Securitiesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙