FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 14. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 14. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LUXEMBOURG

Sastanak luksemburškog ministra vanjskih poslova i predsjedavajućeg Vijeća EU Jeana Asselborna sa šefom hrvatske diplomacije Miomirom Žužulom zakazan za ponedjeljak, otkazan je zbog prometne nesreće koju je doživio ministar Asselborn nakon koje je hospitaliziran, objavilo je u nedjelju navečer luksemburško Predsjedništvo EU. "Sastanak je otkazan zbog ozlijede koju je ministar Asseborn pretrpio u prometnoj nesreći. Ministar je zbrinut u bolnici zbog frakture desne ruke i očekuje se da će preuzeti svoje dužnosti u idućih nekoliko dana", navodi se u priopćenju. Umjesto ministra Asselborna, šefa hrvatske diplomacije će u zakazanom terminu primiti luksemburški premijer Jean Claude Juncker, kazala je za Hinu voditeljica diplomatskog ureda RH u Luksemburgu Vesela Mrđen Korač.

SAMARRA

Jedan časnik iračke vojske ubijen je iz zasjede u nedjelju sjeverno od Bagdada, i još 16 osoba, uglavnom iračkih vojnika, smrtno je stradalo u raznim napadima u zadnjih 24 sata, prema podacima izvora bliskih snagama sigurnosti. "Jednog višeg oficira su jutros ubile naoružane osobe, sjeverno od Bagdada", rekao je jedan kapetan iračke vojske. Skupina jordanskog ekstremista Abu Musab al-Zarqawija je preuzela odgovornost za to ubojstvo. Prema priopćenju te skupine, Organizacije al-Qaide objavljenom na internet stranci, uz tog časnika su ubijena još dvojica njegovih kolega. Dvojicu Iračana su američki i irački vojnici ubili i šest ranili u pucnjavi u subotu navečer u Samarri. Prema jednom vojnom izvoru 70 km sjeverno od Bagdada, pronađena su tijela dvojice vojnika ubijenih vatrenim oružjem. U minobacačkom napadu na vojni logor u istoj regiji ubijena su dvojica vojnika, a sedam je ranjeno. I za taj je napad odgovornost preuzela Zarqawijeva skupina.

JERUZALEM

Izrael će u ponedjeljak izručiti Palestincima posmrtne ostatke 15 aktivista koje je izraelska vojska ubila dok su namjeravali izvesti napade u pojasu Gaze, rekao je jedan izraelski vojni izvor u nedjelju, prenosi AFP. "Posmrtni ostaci 15 naoružanih ljudi i palestinskih terorista koji su se pokušali infiltrirati u izraelske naselja u Gazi, biti će predani Palestincima u ponedjeljak ujutro", naveo je taj izvor. Ta je odluka dio mjera koje je Izrael obećao Palestincima nakon summita u Sharm el-Sheiku 8. veljače. Na tom summitu su predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas i izraelski premijer Ariel Sharon objavili završetak nasilja.

MOSKVA

Pet policajaca je teško ranjeno u nedjelju navečer u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana u eksploziji pri prolasku njihovog vozila, javljaju ruske agencije pozivajući se na lokalnu policiju. "Atentat se dogodio u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu kada je bomba eksplodirala pri prolasku ophodnje prometne policije", rekao je jedan glasnogovornik policije, prenosi Interfax. Dagestan, koji graniči s Čečenijom, posljednjih mjeseci je poprište brojnih atentata i sukoba.

LISABON

Sestra Lucia de Jesus dos Santos, koja je 1917. godine bila jedno od troje djece kojoj se u portugalskoj Fatimi navodno ukazala Djevica Marija, preminula je u nedjelju, objavili su mediji. Sestra Lucia, od mnogih proglašena jednom od najutjecajnijih katolkinja XX. stoljeća, umrla je u 98. godini u samostanu u Coimbri u središnjem Portugalu. Ona je bila posljednja preživjela od troje vidjelaca Gospe. Lucia je imala deset godina kad se Djevica Marija ukazala više puta njoj i još dvoje djece - Franciscu i Janciti - između 13. svibnja i 13. listopada 1917. godine. Marija je kroz troje djece poslala poruku mira u kojoj je pozvala sve ljude da prihvate kršćanstvo i predaju se molitvi i pokori. Četiri desetljeća nakon Gospina prikazanja, Vatikan je službeno priznao Čudo iz Fatime, čime je portugalsko svetište postalo jedno od najsvetijih mjesta katolicizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙