FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promovirano reprint izdanje "Fojničkog grbovnika"

SARAJEVO,11. veljače 2005.(Hina) - Reprint izdanje "Fojničkoggrbovnika", znamenitog djela koje sadrži grbove nekadašnjihsrednjovjekovnih država i plemićkih obitelji s područja jugoistokaEurope i za koje se vjeruje da je nastalo tijekom XVI ili XVIIstoljeća, predstavljeno je u petak u Sarajevu u sklopu kulturnogfestivala "Sarajevska zima".
SARAJEVO,11. veljače 2005.(Hina) - Reprint izdanje "Fojničkog grbovnika", znamenitog djela koje sadrži grbove nekadašnjih srednjovjekovnih država i plemićkih obitelji s područja jugoistoka Europe i za koje se vjeruje da je nastalo tijekom XVI ili XVII stoljeća, predstavljeno je u petak u Sarajevu u sklopu kulturnog festivala "Sarajevska zima".

Autentični primjerak originalnog "Fojničkog grbovnika" sa 139 grbova iz srednjovjekovne Hrvatske, Ilirije, Dalmacije, Slavonije, Bosne, Primorja, Raške, Srbije i Bugarske te brojnih obitelji s tih područja što ih je sakupio netko od članova obitelji Ohmučević i danas se nalazi u knjižnici franjevačkog samostana u Fojnici.

Ta je franjevačka zajednica prava na objavljivanje ovog iznimno vrijednog djela dala sarajevskoj nakladničkoj kući "Rabic" koja ju je ovoga puta tiskala u tisuću primjeraka na 350 stranica, na posebnoj vrsti papira s dvojezičnim tekstom.

Prije toga "Grbovnik" je posljednji puta objavljen u nakladi sarajevskog "Oslobođenja" još 1972. godine.

Predgovor "Rabicovu" izdanju pisao je poznati bosanskohercegovački stručnjak za srednjovjekovnu povijest dr. Dubravko Lovrenović.

Sudjelujući na promociji, gvardijan fojničkog samostana fra Mirko Majdanžić je kazao da je "Grbovnik" važno svjedočanstvo o životu na ovim prostorima prije nekoliko stotina godina.

Sama ta knjiga, po fra Mirkovim riječima, dokaz je koliko su ljudi na ovim prostorima i u tom vremenu bili dijelom općeg europskog ambijenta.

Akademik Muhamed Filipović iskazao je iskrenu zahvalnost bosanskim franjevcima jer su stoljećima čuvali materijalne dokaze o povijesnom postojanju BiH sa svim njezinim raznolikostima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙