FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Uskoro koordinirana potraga za ratnim zločincima

SARAJEVO,9. veljače(Hina) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovineza desetak dana preuzet će na državnoj razini koordiniranje operacijausmjerenih na privođenje osoba optuženih za ratne zločine, a jedan odprioriteta, ako to zatraže vlasti Hrvatske, mogla bi biti potraga zageneralom Antom Gotovinom, piše u srijedu sarajevsko "Oslobođenje".
SARAJEVO,9. veljače(Hina) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine za desetak dana preuzet će na državnoj razini koordiniranje operacija usmjerenih na privođenje osoba optuženih za ratne zločine, a jedan od prioriteta, ako to zatraže vlasti Hrvatske, mogla bi biti potraga za generalom Antom Gotovinom, piše u srijedu sarajevsko "Oslobođenje".

Ovaj list navodi kako se očekuje da Vijeće ministara BiH već na svojoj idućoj sjednici izda upute za usklađivanje rada svih sigurnosnih službi koje trenutačno rade na otkrivanju optuženih bjegunaca.

Takva odluka bit će donesena sukladno najavi premijera Adnana Terzića, koji je na prošlotjednom zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u Bruxellesu najavio uspostavu državnog tima koji bi se bavio privođenjem ratnih zločinaca.

Cilj je povezati djelovanje brojnih sigurnosnih i policijskih službi koje djeluju u BiH na različitim razinama vlasti, često i bez elementarne razmjene podataka.

"Taj rad mora biti koordiniran na državnoj razini i mi očekujemo da će to biti postignuto preko našeg ministarstva", izjavio je doministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH "Oslobođenju" je potvrđeno da iz Hrvatske diplomatskim kanalima još nije stigao zahtjev za suradnjom na utvrđivanju eventualnog boravka Gotovine u BiH.

Takav zahtjev nije stigao ni do Ministarstva sigurnosti.

Odgovarajući na pitanje hoće li takav zahtjev ipak uslijediti, hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić je podsjetio kako između dvije zemlje postoji potpisan protokol koji omogućava suradnju u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala.

"Temeljem tog protokola Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Tužiteljstvo BiH ostvaruju suradnju po svim bitnim pitanjima", kazao je Vrbošić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙