FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Stanje s dva entiteta u BiH dugoročno nije održivo

SCG-Dnevni pregledDP: Stanje s dva entiteta u BiH dugoročno nije održivo,(H) - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u BIH i državniministar sigurnosti Bariša Čolak, ocijenio je u intervjuu beogradskim"Večernjim novostima" od četvrtka, da je dugoročno gledano za BIHneodrživo stanje s tri naroda, a dva entiteta, ali i da je formiranjetrećeg, hrvatskog, entiteta, teško moguće.
,(H) - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u BIH i državni ministar sigurnosti Bariša Čolak, ocijenio je u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima" od četvrtka, da je dugoročno gledano za BIH neodrživo stanje s tri naroda, a dva entiteta, ali i da je formiranje trećeg, hrvatskog, entiteta, teško moguće.

"Hrvati u BIH imaju najveći problem. Oni svoje probleme jako teško mogu rješiti kroz sadašnje entitete. Jer u Republici srpskoj (RS) Hrvati su na trećem mjestu, a u Federaciji BIH na drugom. Smatram da su potrebna rješenja koja će te anakronizme dovesti u jednu harmoničnu poziciju", rekao je Čolak.

Odgovarajući na pitanje da li se zbog toga može zaključiti da se u BiH Hrvati osjećaju nelagodno, Čolak je ocijenio da je "nažalost, to točno". U prilog toj konstataciji je rekao kako su preko entitetskih i državnih institucija gotovo neostvariva neka prava koja se u Europi podrazumijevaju, kao što je, primjerice, pravo na sveučilište i jezik.

Čolak je istaknuo i kako pomoć Hrvatske Hrvatima u BiH mnogo znači i istaknuvši da "osim novčane pomoći, mnogo znači i stav Hrvatske o pravima i položaju Hrvata u BIH".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙