FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown za smanjenje ovlasti međunarodne zajednice

SARAJEVO,11. veljače 2005.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu iHercegovinu Paddy Ashdown najavio je u petak poduzimanje mjera kojimaće se ojačati uloga Ustavnog suda naznačivši istodobno da bi to mogaobiti uvod u postupno reduciranje uloge predstavnika međunarodnezajednice u BiH.
SARAJEVO,11. veljače 2005.(Hina) - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown najavio je u petak poduzimanje mjera kojima će se ojačati uloga Ustavnog suda naznačivši istodobno da bi to mogao biti uvod u postupno reduciranje uloge predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ashdown je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kazao da je predsjedniku Ustavnog suda Mati Tadiću i ministru pravde Slobodanu Kovaču predložio uspostavu radne skupine koja bi u roku od dva do tri mjeseca trebala osmisliti novi model funkcioniranja najvišeg sudbenog tijela u zemlji.

Ashdown je također kazao da je spreman dopustiti da Ustavni sud dobije ovlasti procjene odluka Visokog predstavnika odnosno odlučivati o njihovoj ustavnosti i zakonitosti.

"Sve to treba biti dijelom procesa u kojemu BiH polako preuzima vlastitu suverenost", kazao je Ashdown.

Visoki predstavnik do sada je na temelju "bonskih ovlasti" imao neograničenu mogućnost smjenjivanja izabranih dužnosnika u BiH za koje se procijeni da "ometaju provedbu Daytonskog sporazuma" i da nameće zakone koje smatra nužnima u slučaju da to zbog političkih opstrukcija ne učini državni parlament.

Ashdown je kazao da je spreman odreći se ovog drugog dijela sadašnjih ovlasti odnosno prepustiti Ustavnom sudu da u izravnoj komunikaciji s izvršnom vlašću osigura donošenje zakona koje BiH treba.

Ustavni sud BiH bi tako preuzeo ponešto iz političkog sustava kakav je na snazi u Francuskoj gdje takva sudbena instanca vladi daje "savjetodavno mišljenje" odnosno zajedno s njom radi na pripremi zakona kako bi se osiguralo da oni budu potpuno sukladni ustavu.

Drugi važan korak koji predlože Ashdown bilo bi okončanje mandata inozemnih sudaca u državnom Ustavnom sudu.

Prema postojećim ustavnim odredbama, nema nikakvog vremenskog roka u kojemu bi valjalo okončati stanje po kojemu trećinu sastava Ustavnog suda BiH čine stranci.

Ashdown je podsjetio da su druge državne institucije poput Centralne banke već prešle u ruke domaćih vlasti a mandat sudaca Suda BiH koji dolaze iz inozemstva treba biti okončan najkasnije za pet godina.

Prepuštanje pravosudnog sustava BiH, uključujući tu i Ustavni sud, domaćim vlastima, cijeni Ashdown, važan je korak ka jačanju države i njene stabilnosti i postojećeg ustavnog uređenja.

Njegova je pretpostavka da bi se takav preustroj mogao obaviti u razdoblju od najviše dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙