FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 11. veljače 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SEUL

Nakon što je u četvrtak objavila da posjeduje nuklearno oružje, Sjeverna Koreja je uputila poruku solidarnosti Iranu u trenucima kad je pažnja Sjedinjenih Država usmjerena na nuklearne programe tih dviju država. Sjeverna Koreja je u četvrtak objavila da posjeduje nuklearno oružje, te je najavila prekid šesterostranih nuklearnih pregovora zbog "agresivne politike Sjedinjenih Država". Službena sjevernokorejska novinska agencija objavila je u petak da su dvojica visokih sjevernokorejskih dužnosnika poslala poruke Iranu povodom 26. obljetnice Islamske revolucije. "Iranska vlada i narod postigli su velik uspjeh u obrani tekovina Islamske revolucije i izgradnji neovisnog i naprednog Irana", navodi se u poruci drugog čovjeka u sjevernokorejskoj hijerarhiji, predsjednika parlamenta Kima Yong-nama. Premijer Pak Pong-ju poručio je pak da će se "prijateljski i suradnički odnosi dviju zemalja neizbježno produbiti".

MOSUL

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld doputovao je u petak u sjeverni irački grad Mosul u nenajavljen posjet kako bi osobno pohvalio držanje američkih i iračkih postrojbi na izborima u Iraku 30. siječnja. Rumsfeld je po dolasku u Mosul prvo posjetio poljsku bolnicu kako bi dao odličja ranjenim američkim vojnicima. Američki ministar obrane doputovao je iz Nice gdje je sudjelovao na sastanku ministara obrane NATO-a o, između ostalog, uvježbavanju iračkih snaga sigurnosti. Rumsfeld se želio "susresti sa zapovjednicima jedinica, zahvaliti postrojbama i odati priznanje velikom uspjehu iračkih izbora", izjavio je glasnogovornik Pentagona Lawrence DiRita.

JERUZALEM

Izraelskog ministra financija Benjamina Netanyahua napali su i izvrijeđali u četvrtak navečer aktivisti ekstremne desnice koji se protive povlačenju iz pojasa Gaze, te su mu ujedno probušili gumu na vozilu, objavio je u petak državni radio. Netanyahu, bivši premijer, nalazio se na ultraortodoksnom židovskom vjenčanju u Kfar Habadu u blizini Tel Aviva kad su se ultranacionalistički ekstremisti okupili oko njega i izvikivali slogane poput "židovska krv neće biti uzalud prolivena". Iz straha za njegovu sigurnost, tjelesni čuvari otpratili su Netanyahua iz dvorane kroz sporedna vrata prema parkiralištu gdje su ustanovili da je jedna guma na ministrovu vozilu probušena.

WASHINGTON

U prijedlogu američkog državnog proračuna za 2006. godinu predviđeno je da Hrvatska dobije pomoć od 15 milijuna dolara za jačanje demokracije i privatnog ekonomskog sektora. Hrvatska bi trebala dobiti pomoć od 15 milijuna dolara u okviru programa Potpore za istočnoerupske demokracije (SEED). Prijedlog proračuna za fiskalnu godinu 2006., koja počinje u listopadu, predsjednik Bush je u ponedjeljak uputio na usvajanje američkom Kongresu. Pomoć Hrvatskoj bit će usmjerena prema dva cilja: stvaranju dinamičnog privatnog sektora posebice u poljoprivredi i promicanju demokracije jačanjem lokalne samouprave. Godina 2006. bit će posljednja godina u kojoj će Hrvatska dobiti pomoć iz programa SEED i ona će nakon toga biti ugašena jer SAD procjenjuju da je Hrvatska ostvarila dovoljan napredak u političkim i ekonomskim reformama te joj ta pomoć predviđena za zemlje u tranziciji više neće biti potrebna.

WASHINGTON

Sjedinjene Države u četvrtak su izjavile kako žele mirno, diplomatsko rješenje nuklearnog problema Sjeverne Koreje nakon što je ta zemlja objavila da posjeduje nuklearno oružje. Sjeverna Koreja u četvrtak je izjavila da ne planira nastaviti šesterostrane razgovore o svom nuklearnom programu, objavljujući prvi put da je razvila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države, Japan, Južna Koreja, Kina i Rusija nastoje nagovoriti Sjevernu Koreju da se vrati razgovorima čiji je posljednji krug održan u lipnju prošle godine. Cilj šesterostranih razgovora je uvjeriti Sjevernu Koreju da napusti program nuklearnog oružja. Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli rekao je novinarima kako će Sjedinjene Države nastaviti ići za "mirnim, diplomatskim" rješenjem spora sa Sjevernom Korejom. U pogledu značenja najnovije sjevernokorejske najave Ereli je rekao kako u njoj nema ništa "činjenično novo" te da SAD već dugo djeluje pod pretpostavkom da Sjeverna Koreja ima jedno do dva nuklearna oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙