FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi zahtjev za oslobađanjem talijanske novinarke

RIM, 10. veljače 2005. (Hina/dpa) - Iračka militantna skupina kojatvrdi da stoji iza prošlotjedne otmice talijanske novinarke GiulianeSgrene u četvrtak je od talijanske vlada zatražila da u roku 48 satipovuče svoje vojnike iz Iraka ako želi svoju novinarku vidjetislobodnu.
RIM, 10. veljače 2005. (Hina/dpa) - Iračka militantna skupina koja tvrdi da stoji iza prošlotjedne otmice talijanske novinarke Giuliane Sgrene u četvrtak je od talijanske vlada zatražila da u roku 48 sati povuče svoje vojnike iz Iraka ako želi svoju novinarku vidjeti slobodnu.

Državna talijanska televizija je, međutim, još jednom izvijestila da postoje sumnje u autentičnost poruke koju je na Internetu objavila skupina koja sebe naziva Organizacijom islamskog džihada.

Nakon što je Sgrena oteta prošli četvrtak 4. veljače u Bagdadu, upućen je sličan zahtjev, u kojem se tražilo povlačenje talijanskih vojnika u roku od 72 sata.

List Il Manifesto, za koji radi novinarka Sgrena, prije je javio da bi se Talijani trebali pripremiti za dugo zatočeništvo. Prema tom listu, s otmičarima je uspostavljen kontakt putem posrednika i oni rade na oslobađanju 56-godišnje ratne reporterke koja radi i za njemački tjednik Die Zeit.

Obavještajni izvori tvrde da je Sgrena živa i zdrava, no tko u stvari stoji iza njezine otmice ostaje nepoznanicom. Ne zna se ni da li otmičari pripadaju nekoj političkoj skupini ili su obično kriminalci u potrazi za novcem od otkupnine. Razne skupine, naime, često trguju žrtvama otmice.

Nakon što se prvo javila spomenuta skupina sa zahtjevom od 72-satnom krajnjem roku za povlečenje talijanskih vojnika, oglasila se i "Brigada mudžahedina u Iraku" tvrdeći da je Sgrena likvidirana zbog špijuniranja.

Još jedna novinarka, Florence Aubenas iz francuskog Liberationa, je u rukama nepoznatih otmičara. Ona je oteta 5. siječnja zajedno sa svojim prevoditeljem Huseinom Hanunom al-Saadijem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙