FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija ispitala novinarku zbog dvostrukog glasovanja na izborima

ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Novinarku Jutarnjeg lista AntonijuKnežević, koja je na predsjedničkim izborima dva puta glasovala,policija neće kazneno prijaviti zbog zlouporabe izbornog prava, već ćeodluku o mogućem pokretanju kaznenom postupku prepustiti tužiteljstvu,doznaje se danas u MUP-u.
ZAGREB, 21. siječnja 2005. (Hina) - Novinarku Jutarnjeg lista Antoniju Knežević, koja je na predsjedničkim izborima dva puta glasovala, policija neće kazneno prijaviti zbog zlouporabe izbornog prava, već će odluku o mogućem pokretanju kaznenom postupku prepustiti tužiteljstvu, doznaje se danas u MUP-u.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je da su karlovački policajci jučer kratko razgovarali s novinarkom Antonijom Knežević koja je kao osoba s dvojnim, hrvatskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom na predsjedničkim izborima namjerno glasovala u Karlovcu i Mostaru kako bi dokazala mogućnost zlouporabe izbornog prava.

Novinarka i njezin kolega s kojim je radila reportažu o svom dvostrukom glasovanju policiji su predali novinarski članak u kojem su, među ostalim, objasnili razloge zbog kojih su to učinili, kazao je Mehun.

Glasnogovornik karlovačke policije Tomislav Kotić kazao je da je odluka o daljnjem postupanju na karlovačkom Općinskom državnom odvjetništvu kojemu su uputili podatke prikupljene u razgovoru s novinarima.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel kazao je kako protiv novinarke do sada nije podnesena nikakva kaznena prijava te da će tužiteljstvo o daljnjim koracima odlučiti nakon što prouči policijsko izviješće.

"Novinarka tvrdi da nije imala namjeru nikoga oštetiti nego samo ukazati na mogućnost manipuliranja glasovima, no, iako nije bilo zle namjere, upitan je način na koji je to pokazala jer je ipak riječ o kršenju zakona", kazao je Novosel.

Osim slučaja dvostrukog glasovanja novinarke, pred Državnim odvjetništvom je i rješavanje GONG-ove kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog zlouporabe izbornog prava i izborne prijevare, odnosno slučajeva "glasovanja mrtvih" na dva izborna mjesta u Bosni i Hercegovini u prvom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora.

Novosel je rekao da će tužiteljstvo uskoro ispitati taj slučaj, no da za sada ne može ništa više reći.

Glasnogovornik MUP-a kazao je, pak, kako policija od tužiteljstva očekuje nalog za postupanje. Po njegovim riječima, tužiteljstvo je tek u srijedu od Državnog izbornog povjerenstva dobilo sav izborni materijal. "Riječ je o opsežnoj dokumentaciji i vjerujem da će trebati vremena za njezino proučavanje", kazao je Mehun.

Po Kaznenom zakonu, za zlouporabu izbornog prava, odnosno birača koji dva puta glasuje ili birača koji glasuje umjesto nekoga drugoga predviđena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Izbornom prijevarom se, pak, smatra dodavanje, oduzimanje, brisanje glasova ili na drugi način krivotvorenje ishoda izbora ili glasovanja i za to je kazneno djelo zapriječena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙